rizik od govora mržnje

Njemačka policija prekinula propalestinski skup u Berlinu

12.04.2024 u 21:26

Bionic
Reading

Njemačka policija prekinula je u petak propalestinski skup u glavnom gradu Berlinu i pozvala oko 250 sudionika da napuste mjesto događaja samo dva sata nakon što je počeo

Policajci su prvo intervenirali zbog aktivista koji se obratio videom, a zabranjeno mu je političko djelovanje u Njemačkoj zbog govora mržnje protiv Izraela i Židova.

Kad je muškarac progovorio, policija je prekinula prijenos i privremeno isključila struju na mjestu održavanja "Palestinskog kongresa" u organizaciji raznih propalestinskih skupina.

Policajci su ubrzo nakon toga odlučili prekinuti cijeli događaj - ne samo u petak, već i u subotu i nedjelju.

Glasnogovornik policije rekao je da su donijeli tu odluku jer su uvidjeli rizik "da bi se takvi antisemitski govori koji veličaju nasilje i negiraju holokaust mogli ponoviti na događaju".

Političari, uključujući gradonačelnika Berlina Kai Wegenera, kao i policija, najavili su prije početka okupljanja da će poduzeti stroge mjere ako na skupu bude antisemitskih izjava.

Organizatori skupa osudili su izraelsku vojnu ofenzivu u pojasu Gaze i kritizirali podršku Berlina izraelskoj vladi.

"Zajedno, s glasovima palestinskog pokreta i međunarodne zajednice, osudit ćemo izraelski apartheid i genocid. Optužujemo Njemačku za sudioništvo", piše na web-stranici organizatora.