prodaja oružja

Njemačka niječe upletenost u genocid u Pojasu Gaze

09.04.2024 u 14:51

Bionic
Reading

Njemačka je u utorak zanijekala da pomaže u genocidu u Pojasu Gaze prodajom oružja Izraelu, u tužbi Nikaragve na najvišem UN-ovu sudu, još jednom u nizu pravnih postupaka u prilog Palestinaca

Njemačka je jedan od najvećih izraelskih saveznika od Hamasova napada 7. listopada prošle godine i jedan od najvećih izraelskih opskrbljivača oružjem. Po podacima ministarstva gospodarstva, 2023. isporučila mu je oružje i vojnu opremu u vrijednosti 326,5 milijuna eura.

Pravna savjetnica njemačkog ministarstva vanjskih poslova Tania von Uslar-Gleichen rekla je sucima Međunarodnog suda pravde (ICJ) da je tužba Nikaragve preuranjena, utemeljena na slabim dokazima i da bi trebala biti odbačena jer sud nije nadležan.

Istaknula je da se njemački izvoz oružja pažljivo nadzire kako bi se osiguralo poštivanje međunarodnog prava.

"Njemačka čini sve što može kako bi ispunila svoju odgovornost i prema Izraelu i prema palestinskom narodu", rekla je, napomenuvši da je Njemačka najveći pojedinačni donator humanitarne pomoći Palestincima.

Von Uslar-Gleichen je rekla da je sigurnost Izraela njemački prioritet zbog holokausta. "Njemačka je naučila od svoje prošlosti, prošlosti koja uključuje odgovornost za jedan od najstravičnijih zločina u ljudskoj povijesti, šoah", rekla je, upotrijebivši hebrejsku riječ.

Odvjetnik Njemačke, Christian Tams, rekao je sudu da je od 7. listopada 98 posto izvoza oružja Izraelu činila opća oprema poput prsluka, kaciga i dalekozora. A u četiri slučaja u kojima je bio odobren izvoz ratnog oružja, tri su se odnosila na oružje koje nije namijenjeno za borbe poput streljiva za obuku, rekao je.

Odvjetnici Nikaragve zatražili su u ponedjeljak od ICJ-a da naredi Njemačkoj da obustavi prodaju oružja Izraelu i da nastavi financirati UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice UNRWA.

Tvrde da Njemačka krši Konvenciju o genocidu iz 1948. i međunarodno humanitarno pravo nastavljajući opskrbljivati Izrael premda je svjesna da postoji rizik od genocida.

Izrael tvrdi da vodi rat protiv militanata Hamasa, a ne palestinskih civila, i da je žrtva klevete.

ICJ bi trebao izdati privremene mjere u tom slučaju za nekoliko tjedana, a za konačnu presudu moglo bi se čekati godinama i sud nema ovlasti nametnuti njezinu provedbu.

U siječnju, u južnoafričkoj tužbi, ICJ je zaključio da su optužbe da je Izrael prekršio neka prava zajamčena Konvencijom o genocidu vjerojatne i zatražio prekid mogućih djela genocida.