pandemija

Njemačka organizira povratak svojih državljana koji su 'zapeli' u inozemstvu

17.03.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Njemačka vlada planira akciju vraćanja njemačkih državljana u Njemačku koji se ne mogu vratiti kućama zbog izbijanja pandemije koronavirusa, rekao je u utorak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas

'Njemačka vlada će učiniti sve kako bi njemačkim državljanima omogućila povratak kućama', rekao je njemački šef diplomacije.

Ministarstvo vanjskih poslova je s kompanijama poput Lufthanse dogovorilo "jedinstveni program" vraćanja njemačkih turista koji se ne mogu vratiti kućama zbog toga što su zemlje u kojima se nalaze ukinule letove prema Njemačkoj. Vlada je za ovu mjeru izdvojila 50 milijuna eura.

Najveći broj njemačkih državljana koji se ne mogu vratiti u Njemačku se nalazi u turističkim odredištima poput Maroka, Egipta, Dominikanske Republike, Maldiva i Filipina.

Mnoge zemlje su zbog naglog širenja koronavirusa posljednjih dana ukinule veze prema Njemačkoj, koja u međuvremenu slovi za rizično područje.

Ministarstvo vanjskih poslova je upozorilo i na opasnost putovanja u cjelokupno inozemstvo, što je mjera koja se izdaje samo u slučaju opasnosti po zdravlje i život, primjerice u slučaju rata. Do sada je vlada preporučivala odustajanje od putovanja koja nisu prijeko potrebna.

'Mi moramo spriječiti da još njemačkih građana ostane u inozemstvu bez mogućnosti povratka kući', rekao je Maas i poručio: 'Ostanite kod kuće'.

Maas je njemačkim državljanima u inozemstvu poručio da stupe u kontakt s njemačkim konzularnim predstavništvima kako bi bio organiziran njihov povratak.