nesporazum među stožerima

Bandić: Prije ću smijeniti sebe nego Pavla Kalinića, on je zaštićen kao lički medvjed

17.03.2020 u 11:55

Bionic
Reading

Na press konferenciji zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o aktualnoj situaciji vezanoj uz koronavirus, ponovljeno je da je Zagreb otvorio posebne ambulante za one koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom, ali i da je u funkciji poseban telefonski broj

Sam Bandić zahvalio je svim zdravstvenim radnicima. 'Najbolji saveznik su hladna glava, razboritost i slušanje preporuka. Držimo stvari u gradu pod kontrolom', kazao je Bandić.

Najavio je da će se svaki dan održavati press konferencije.

Osvrnuo se i na zahtjeve zagrebačkog stožera za oštrije mjere, što je odbio Nacionalni stožer civilne zaštite. Kazao je da još nije došlo vrijeme za to. 'Nisam oko toga bio konzultiran pa je pobjeglo iz boce. Da sam bio konzultiran, tog ne bi bilo', rekao je, dodavši da sada ne razmišlja o zatvaranju objekata.

'Što se tiče Pavle Kalinića, prije ću ja sebe smijeniti nego njega. Zaštićen je kao lički medvjed', kazao je Bandić.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar poručili su kako od utorka, osim testiranja uzroka koji im dolaze od epidemiološke službe, provode i uzimanje briseva od pacijenata kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusa, dok se o zatvaranju grada još ne razmišlja.

"Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar već tri dana testira uzorke koje su mu proslijeđeni od epidemiološke službe ili iz Klinike za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević, a od danas uzima i uzorke od pacijenata koji su poslani po indikaciji epidemiologa", izvijestila je Jasmina Vraneš, voditeljica službe za kliničku mikrobiologiju Zavoda.

U tu svrhu podignut je i montažni kontejner izvan Nastavnog zavoda u Mirogojskoj ulici, u kojem se primaju pacijenti i uzimaju uzorci.

"Uzorkovanje radimo cijeli dan od 7 do 19 sati, a ako bude potrebno radit ćemo i u tri smjene”, istaknula je Vraneš i dodal kako je već danas uzeto 24 uzorka.

Potencijalni pacijenti prvo se javljaju u jednu od šest ambulanti koje su otvorene u zagrebačkim domovima zdravlja za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom, a ukoliko se utvrdi sumnja na koronavirus pacijent dobiva termin za uzimanje brisa u Zavodu, pojasnio je ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar.

Istaknuo je kako im je kapacitet oko 100 testova dnevno.

Šostar je naveo i podatak da su epidemiolozi u Gradu Zagrebu dosad proveli 2209 zdravstvenih nadzora te proveli obradu 506 potvrđenih kontakata, kao i da je u karanteni organiziran smještaj za četiri osobe.