BKA procjenjuje

Njemačka očekuje nemire zbog inflacije i cijena energenata

24.09.2022 u 12:17

Bionic
Reading

Njemački Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) predviđa da bi inflacija i rast cijena energenta mogli negativno odraziti na unutarnju sigurnost u zemlji i izazvati slične prosvjede kao tijekom pandemije koronavirusa, prenose njemački mediji u subotu

"Možemo očekivati sličnu situaciju kao i tijekom prosvjeda protiv mjera za suzbijanje pandemije kada se jedan značajni dio stanovništva osjetio ugroženim zbog političkih odluka", stoji u procjeni BKA iz koje citira dnevnik Tagesspiegel.

Prema istom izvješću i ekstremno islamističke snage bi mogle postojeću kriznu situaciju iskoristiti za djelovanje.

"Bilježimo pozive za napade na gospodarsku infrastrukturu", stoji u spisima BKA.

Navodi se također kako je jedan čelnik "Islamske države" sljedbenike u Europi pozvao da iskoriste rat Rusije protiv Ukrajine i "nestabilnu političku situaciju u Europi".

BKA osim širenja nemira poticanih od strane desnih ekstremista i islamista očekuje i nasilne akcije krajnje lijevih snaga.

"Očekujemo prosvjede i kaznena djela kao prošlih godina ali i blokada objekata energetske infrastrukture", stoji u izvješću.

Prije nekoliko dana jedna grupa klimatskih aktivista je na pola dana blokirala rad jedne termoelektrane na ugljen na istoku Njemačke.

BKA očekuje da bi desno ekstremne snage mogle izvršiti i napade na političare kao što je to bio slučaj i tijekom pandemije.