prezadužena kompanija

Njemačka potvrdila nacionalizaciju Unipera, Finci se povlače

21.09.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Njemačka vlada potvrdila je u srijedu da će nacionalizirati posrnulog uvoznika plina Uniper otkupom udjela finskog državnog elektroenergetskog poduzeća, najavivši i da će u prezaduženu kompaniju uložiti još osam milijardi eura

Finski Fortum izvijestio je u ožujku 2020. da je u Uniper uložio 6,5 milijardi eura, što mu je osiguralo 69,6 posto vlasničkog udjela. Kasnije je povećao udio na 80 posto. Fortum godinama uplaćuje značajne dividende u finski državni proračun, no u drugom ovogodišnjem tromjesečju zabilježio je gubitak od 9,1 milijardu eura zbog Uniperovih gubitaka na tržištu plina.

Prema dogovoru od srijede, Fortum neće preuzeti Uniperove gubitke za treće tromjesečje, što bi bila njegova obaveza prema ugovoru iz srpnja, i time zadržati pet milijardi eura za svoje potrebe. Njemačka će pak nakon završetka dokapitalizacije i kupnje Fortumovih dionica, biti vlasnik 99 posto Unipera, priopćilo je ministarstvo gospodarstva. Dogovor ne uključuje pravo predbilježbe na eventualne nove dionice koje bi Uniper mogao izdati.

"Država će, što upravo pokazujemo, učiniti sve da tvrtke uvijek budu stabilne na tržištu", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck. „U Uniper ulažemo osam milijardi eura kapitala i zapravo otkupljujemo Fortumov udio”, kazao je Habeck.

Finska vlada, vlasnik 50,76 posto udjela u Fortumu, dodala je da će se morati pomiriti s dogovorom. Fortum je pak priopćio da će mu biti vraćen kredit od četiri milijarde eura koji je odobro Uniperu i da će biti poništeno njegovo jamstvo u istom iznosu, odobreno u siječnju.

  • +5
Plinovod u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER