GUENTHER GRASS

Njemačka je ujedinjena samo na papiru

21.01.2009 u 14:46

Bionic
Reading

Jedan od najistaknutijih njemačkih pisaca Guenther Grass smatra da Njemačka još ne živi u potpunome miru nakon ponovnog ujedinjenja zemlje.

U intervjuu koji će biti objavljen u četvrtak, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1999. je gotovo 20 godina nakon pada Berlinskoga zida izjavio kako smatra da se ujedinjenje još nije uistinu realiziralo. On vjeruje da je "jedinstvo ostvareno samo na papiru".

Grass, koji će potkraj siječnja objaviti dnevnik iz 1990., priznaje da nije potpuno uspio predvidjeti razvoj događaja. "Jedna od mojih briga tada je bila mogućnost anektiranja Istočne Njemačke i Berlin kao glavni grad, što bi značilo centraliziranje države. Nasreću, to se nije ostvarilo", rekao je pisac, dodajući, da su se u nekim drugim aspektima njegova najgora strahovanja ostvarila. "Naime, svi su se problemi trebali riješiti novcem, ali radilo se samo o zajmu."

Grass tvrdi da je proces ponovnog ujedinjenja, koji je stajao oko 171 milijarda eura dodatnih zajmova, u Njemačkoj predstavljao temelj 'predatorskog kapitalizma" koji je doveo do aktualne financijske krize.