osjetljiva odluka

Njemačka dopustila povratak četvero djece Islamske države iz Sirije

20.08.2019 u 12:53

Bionic
Reading

Njemačka je prvi put dopustila da se djeca osumnjičenih članova Islamske države vrate u Njemačku iz sjeverne Sirije, a ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da će uložiti napore da se više takve djece vrati u zemlju

Poput ostalih zapadnih država, Njemačka se suočava s osjetljivom odlukom o tome kako postupati s državljanima koji su otišli na Bliski istok kako bi se priključili Islamskoj državi, čije su pripadnike snage s američkom potporom istjerale iz posljednje enklave u ožujku.

Troje od četvero vraćene djece su siročad, objavili su njemački mediji, no drugi detalji nisu dostupni.

"Uložit ćemo napore da više djece napusti Siriju", rekao je Maas u ponedjeljak. "To su uglavnom mala djeca ... ona ne mogu odgovarati za ono što su činili njihovi roditelji i želimo učiniti nešto i pomoći", dodao je.

Tisuće članova Islamske države, uključujući strance, žene i djecu drže vlasti pod kurdskim vodstvom u sjevernoj Siriji.

Njemački obavještajni dužnosnici rekli su da se više od tisuću Nijemaca otišlo boriti u Siriju i Irak gdje je IS kontrolirao područja u samoproglašenom kalifatu.

Otprilike trećina vratilla se u Njemačku, za trećinu se pretpostavlja da su poginuli, a ostali su vjerojatno još u Iraku i Siriji.

Druge zapadne zemlje uključujući Veliku Britaniju i Francusku suočavaju se s donošenjem odluke kako postupati s državljanima koji su se priključili Islamskoj državi.

Britanska vlada bila je predmet žestokih kritika nakon što je u veljači odlučila ukinuti državljanstvo 19-godišnjoj ženi, ostavivši je u izbjegličkom logoru gdje joj je umrla beba.