kolonija ik-3

Nižu se jeziva svjedočanstva: Ovo je brutalan zatvor u kojem je preminuo Aleksej Navaljni

19.02.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni svoje posljednje dane života proveo je u jednom od najbrutalnijih zatvora u Rusiji. Zloglasna zatvorska kolonija IK-3 poznata je po teškim životnim uvjetima zatvorenika, ali i zlostavljanju koje provode zatvorski čuvari

Još u prosincu prošle godine doznalo se da je ruski oporbeni lider Aleksej Navaljni prebačen u IK-3, zatvorsku koloniju oko 60-ak kilometara sjeverno od Arktičkog kruga, prenosi Business Insider.

'Uvjeti su prilično grozni i jasno je da se radi o zatvoru u maksimalnoj izolaciji', govorio je tada Igor Kaljapin, odvjetnik koji se bavi ljudskim pravima.

Šale na to koliko je zatvor u izolaciji i udaljen zbijao je na društvenim mrežama i sam Navaljni. Kada je stigao u zatvorsku koloniju, objavio je da je putovanje do nje trajalo 20 dana, a aludirajući na blizinu Arktika, našalio se: 'Ja sam vaš novi Djed Mraz.'

Život u zatvorskoj koloniji IK-3 Izvor: Društvene mreže / Autor: CNN/Youtube

No šale na stranu, zatvorska kolonija IK-3 poznata je po brutalnim uvjetima. Znana i kao 'Polarni vuk', uredno provodi kolektivno kažnjavanje zatvorenika. Naprimjer, nije neuobičajeno vidjeti ih kako stoje na zimskoj hladnoći bez kaputa. Tijekom vrućeg ljeta bili bi pak prisiljeni biti bez majica iako bi zatvorski krug vrvio komarcima.

'Uvjeti su tamo iznimno teški jer je na djelu poseban režim, a on je u biti legalizirano mučenje', rekao je neimenovani odvjetnik za Meduzu, neovisnu rusku medijsku kuću.

Mikho Khulilidze, čovjek koji je u tom zatvoru služio kaznu zbog optužbe za otmicu, još 2013. ispričao je za medije da su ga zatvorski čuvari fizički zlostavljali.

'Kada zatvorenici stignu u koloniju, prvo ih vode u kupaonicu. Kad se čovjek skine i krene prati, zatvore mu vodu, uđu maskirani ljudi i počnu ga tući', ispričao je Khulilidze. Kazao je da je u njegovom slučaju to batinanje potrajalo pola sata, nakon čega mu zatvorski čuvari nisu pružili medicinsku pomoć.

  • +8
Zatvorska kolonija IK-3 Izvor: Profimedia / Autor: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

U slučaju Navaljnog još uvijek nije jasan uzrok njegove smrti, osim da mu je pozlilo nakon šetnje. A u kakvim uvjetima su ga inače puštali u šetnje, opisao je u jednoj od svojih posljednjih objava početkom siječnja.

'Nikad nije bilo hladnije od -32 celzijevih stupnjeva. Čak i na toj temperaturi možete hodati više od pola sata, ali samo ako imate vremena da vam izrastu novi nos, uši i prsti', ironično je komentirao Navaljni početkom godine.

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV