u zatvoru

Umro Aleksej Navaljni, najveći oponent Vladimira Putina

16.02.2024 u 12:36

Bionic
Reading

Najznačajniji ruski oporbeni čelnik u posljednjem desetljeću, Aleksej Navaljni, umro je u zatvoru unutar arktičkog kruga, javljaju ruske novinske agencije pozivajući se na zatvorsku službu

Federalna zatvorska služba za Yamal rekla je u priopćenju: 'Dana 16. veljače u popravnoj koloniji broj tri, osuđenik Navaljni se nakon šetnje osjećao loše i gotovo odmah izgubio svijest. Odmah su stigli medicinski djelatnici, pozvana je ekipa Hitne pomoći. Provedene su sve potrebne reanimacijske mjere koje nisu dale pozitivan rezultat. Liječnici Hitne pomoći konstatirali su smrt osuđenika'.

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Navaljni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska zatvorska uprava provodi sve provjere glede smrti ruskog oporbenog čelnika, ali da Kremlj nema nikakvih informacija o tome.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o smrti Navaljnog, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Dopisnica Sky Newsa iz Moskve Diana Magnay rekla je da je ovo 'užasavajuće, apsolutna tragedija i mrlja na savjesti ruske države'.

'Zdravlje mu se pogoršavalo... držan je u samici veći dio vremena otkako je zatvoren nakon povratka u Rusiju u siječnju 2020. Ali šokantno je da se njegovo zdravlje pogoršalo do te mjere da je sada mrtav - s obzirom da smo ga vidjeli na sudskim video snimkama, a bio je prisutan i na društvenim mrežama njegovih odvjetnika, raspoložen i vedar', kazala je Magnay.

Navaljni je bio najglasniji kritičar predsjednika Putina, a služio je 19-godišnju zatvorsku kaznu za kaznena djela za koja se smatralo da su politički motivirana. Krajem prošle godine prebačen je u arktičku kaznenu koloniju, koja se smatra jednim od najtežih zatvora.