U VRTOVIMA PALAČE

Princeza Amalia na 18. rođendan pozvala 21 gosta, dobila po prstima od kralja

15.12.2021 u 23:40

Bionic
Reading

Princeza Amalia, nasljednica nizozemskog prijestolja, pozvala je 21 osobu na tulum za svoj 18. rođendan prošli tjedan, iako je zbog porasta broja oboljelih od covida-19 vlada tražila od građana da ne pozivaju više od četiri gosta

Amalia, koja je otkazala proslavu unutar palače zbog pandemije, održala je okupljanje u zadnji čas u vrtovima palače, nizozemski premijer Mark Rutte napisao je parlamentu u srijedu.

Od najstarije kćeri kralja Vilima-Aleksandra očekivalo se da tiho proslavi svoj rođendan prošli utorak. Iako se ne doima da su prekršena pravila, zabava se održala u trenutku kad se bolnice bore da pronađu krevete za pacijente zaražene covidom-19 i kad postoje brige zbog nove omikron varijante.

Mjere socijalne distance bile su uvedene u cijeloj zemlji, uključujući i rano zatvaranje restorana i neesencijalnih trgovina. Profesionalni sportski događaji zatvoreni su za javnost, a od kućanstava se traži da ne ugošćuju više od četiri osobe.

  • +2
Prosvjed u Nizozemskoj Izvor: EPA / Autor: ROB ENGELAAR

"Gosti su zamoljeni da se testiraju. Svi su bili cijepljeni. Pretpostavka je bila da će držati prihvatljivu distancu", pisalo je u Rutteovom pismu zastupnicima u kontekstu zabave.

No Kralj Vilim-Aleksandar "informirao me da, gledajući unatrag, to i nije bila dobra ideja. Mislim da je to razumna reakcija", napisao je Rutte.

Javno razotkrivanje privatnih kraljevskih poslova došlo je nekoliko dana nakon što se britanski premijer Boris Johnson suočio s pritiskom zbog tvrdnji da je njegova bliska suradnica bila na blagdanskom okupljanju u njegovoj službenoj rezidenciji u Downing Streetu tijekom lockdowna prošle godine.

U listopadu 2020. godine, nizozemska kraljevska obitelj skratila je odmor u Grčkoj nakon što je kritizirana da putuje tijekom pandemije dok se općoj populaciji savjetovalo da ne ide u inozemstvo.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ