više od 187.000 zaraženih

Nizozemci uvode nova ograničenja kako bi spriječili širenje virusa: zatvaranje kafića i restorana, na kućnim okupljanjima do troje ljudi...

13.10.2020 u 11:40

Bionic
Reading

Nizozemska vlada će u utorak navečer najaviti novu rundu mjera protiv širenja koronavirusa, uključujući i moguće zatvaranje kafića i restorana, dok se zemlja bori sa suzbijanjem virusa u jednom od najvećih europskih žarišta

Broj slučajeva u zemlji od 17 milijuna stanovnika narastao je proteklih tjedana i sada je viši od 187.000 zaraženih.

U ponedjeljak je broj novozaraženih u 24 sata iznosio gotovo 7000.

Trenutno Nizozemska ima 364 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, što je treća najviša stopa u Europi.

Vlada premijera Marka Ruttea nesklona je uvođenju strogih mjera koje bi mogle naškoditi krhkom ekonomskom oporavku, no zdravstveni stručnjaci počeli su vršiti pritisak na vladu da poduzme mjere kojima bi se spriječilo opterećenje zdravstvenog sustava.

Rutte i ministar zdravstva Hugo de Jonge, koji su upozorili da će uvesti restriktivne mjere ako se stanje ne poboljša, trebali bi navečer održati televizijsku konferenciju za novinare.

I dok su mnoge europske zemlje uvele obavezne mjere, Nizozemska se većim dijelom držala preporuka, uključujući onih po pitanju nošenja maski i putovanja.

Među najozbiljnijim mjerama koje bi se trebale najaviti u utorak navečer spada i zatvaranje kafića i restorana te večernja zabrana prodaje alkoholnih pića, izvijestila je nacionalna televizija, citirajući vladu.

Timski sportovi za osobe iznad 18 godina bit će obustavljeni, korištenje javnog prijevoza bit će ograničeno samo na važna putovanja, a kućna okupljanja do troje ljudi po kućanstvu, izvijestio je NOS.

Mjere će najprije biti nametnute na period od dva tjedna, rekao je NOS.