čak 5 tisuća novozaraženih u danu

Nakon mjeseci opuštenosti, Nizozemska suočena s velikim rastom novozaraženih

07.10.2020 u 17:21

Bionic
Reading

Nizozemska je donedavno bila toliko uvjerena u svoj sustav testiranja i praćenja kontakata da svoje građane nije primorala nositi maske, no ubrzan rast broja novozaraženih koronavirusom to mijenja.

Tijekom prošlog mjeseca je rast novozaraženih svrstao tu zemlju među deset najpogođenijih na svijetu po broju zaraza na 100 tisuća stanovnika.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) U Nizozemskoj je u protekla dva tjedna bilo 270.2 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a u Europskoj uniji gore stoji samo Španjolska u kojoj ih je 305. Hrvatska ih ima 72.3, a najbolje stoje Cipar s 29.5 i Finska 31.4.

Nizozemski parlament u srijedu je raspravljao o izvanrednom zakonu koji bi vlastima dao ovlasti da narede nošenje maski na javnom mjestu ako se na to odluče, na dan kad je zabilježen rekordan dnevni broj novozaraženih, njih gotovo pet tisuća.

Nizozemska je nakon prvog vala u svibnju pojačala svoje kapacitete testiranja i obećala da će biti dostupno svima. Strategija je bila da se žarišta otkrivaju brzo te zaraženi odmah stavljaju u izolaciju.

Laboratoriji su objavili da su povećali svoje kapacitete za dvije trećine, pa sad u državi s otprilike 17 milijuna stanovnika mogu provesti 51 tisuću testova dnevno.

No testiranje je prošli mjesec ograničeno samo na one s ozbiljnim zdravstvenim problemima, a premijer Mark Rutte je priznao da postojeći kapaciteti ne zadovoljavaju potražnju.

"Naša osnovna infrastruktura nije sređena", rekao je za Reuters profesor javnog zdravlja Jochen Mierau.

"Imamo nestašicu testova, a Njemačka ima više nego dovoljno, pa testira i one bez simptoma".

Susjedna Njemačka također bilježi ubrzanje širenja zaraze, no prema ECDC-ju zadržala je nizak omjer, s 36.3 zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Obavezne maske

Ključ njemačkog uspjeha nije samo u većem broju testova. U njemačkim trgovinama nošenje maski obavezno je od ljeta, dok ih nizozemska vlada preporuča u unutarnjim prostorima tek od prošlog tjedna.

Rutte je ponavljao kako nema namjeru tjerati ljude da nose maske koje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra jednim od ključnih načina borbe protiv pandemije.

Glavni nizozemski zdravstveni dužnosnik javno ponavlja kako je beskorisnost masaka nedokazana.

Anketa na razini cijele države pokazala je da dvije trećine Nizozemaca smatraju kako vlada treba biti stroža u upravljanju pandemijom, a Rutte je uoči izbora u ožujku u utorak na televiziji rekao:

"Zašto bi trebali tjerati ljude? Kakvom bi nas to djetinjastom nacijom učinilo? Razmislit ćemo o tome ako će trebati, no požalio bih".

Izrazio je nadu da će zarazu usporiti nove savjetodavne upute o nošenju maski i ranije vrijeme zatvaranja kafića.

"Brojevi ne izgledaju dobro", kazao je nizozemski premijer, "no nećemo vidjeti efekte novih mjera najranije do ovog vikenda".