NIZAR SHOUKRY

Sirijac iz Mosta zbog imigranata preporučuje barikade i vojsku na granici

03.11.2018 u 14:10

Bionic
Reading

Politički tajnik i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja danas je održao konferenciju za medije s Nizarom Shoukryjem u prostorijama stranke u Zagrebu na temu migrantske krize

Nizar Shoukry je liječnik, Sirijac koji već 35 godina živi u Hrvatskoj te član Glavnog odbora Mosta, potpredsjednik skupštine Vukovarsko-srijemske županije. Dobio je i nagradu Ponos Hrvatske za doprinos, volontiranje i humanost pokazanu prilikom migrantske krize 2015. te je, zajedno sa suprugom, pomogao tisućama migranata, javlja Dnevnik.hr.

'Hrvatska nije protiv migranata što je i dokazala 2015., ali smo za strogu kontrolu migranata kako bismo znali tko nam ulazi u državu jer logično je da kada vam se pojavi netko u vašem dvorištu, prvo pitanje ćete postaviti tko ste vi i što želite', rekao je na konferenciji Shoukry.

'Hrvatska se nalazi u nezavidnoj situaciji gdje su se okolnosti promijenile za razliku od 2015. kad je bila sporedna odnosno tranzitna zemlja prema zapadu. Danas, kako stvari stoje, postajemo glavna ruta. Naši susjedi - Italija, Slovenija, Mađarska zatvorili su granice, tako da je Hrvatska ostala jedina zemlja koja brani svoju granicu ljudima. Granica s BiH dugačka je više od 1000 km, a nemamo dovoljno policajaca da štite toliko dugačku granicu. I nemojte zaboraviti da je tu još i granica sa Srbijom', pojasnio te sebe predstavio 'Hrvatom koji poznaje mentalitet Istoka'.

  • +12
Migranti na GP Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Iz te pozicije Hrvatskoj preporučuje da 'odmah počne raditi na fortifikacijskim preprekama, prvo od juga zemlje prema istoku'.

'Od juga jer moramo zaštititi našu sljedeću turističku sezonu gdje niti jedan turist neće doći ako čuje da migranti ulaze bez kontrole, a prema istoku jer s tim tehničkim preprekama ćemo suziti njihovo kretanje i tjerati njih na kontrolnu točku gdje će ih policija sačekati i kontrolirati. To je poruka prema svim migrantima koji žele krenuti prema Hrvatskoj', zaključio je Shoukry te je dodao kako 'migranti imaju veliki respekt prema vojsci'.

'Kad vide da vojska stoji uz policiju na granici znat će da je Hrvatska odlučna u svojoj odluci i da neće dozvoliti prelazak ilegalnih migranata', objasnio je.

Ministarstvu vanjskih poslova poručio je da moraju imati 'oštar stav prema Njemačkoj i EU.'

'Pošto su oni napravili problem sada im se sve to obija o glavu i mi pod hitno tražimo da oni nađu rješenje za te jadne ljude koji su prošli tisuće i tisuće kilometara u želji da nađu svoj mir i sigurnost', rekao je.

'Nama nitko neće davati lekcije kako biti human i kako treba postupati prema migrantima, nama je žao patnje tih ljudi, ali na prvom mjestu je sigurnost naše granice i sigurnost naših građana inače ćemo postati hot spot', rekao je Shoukry.

Grmoja se pak osvrnuo na Marakeški sporazum.

'Tražimo da se građani i javnost upoznaju s mogućim posljedicama pristupanja RH tom sporazumu, posebno zbog činjenice da su SAD, Mađarska a odnedavno i Austrija i njen kancelar Kurtz najavili da u tom sporazumu neće sudjelovati', poručio je.