TRAGIČAN ZAPLET

Nitko ne želi slati mirovnjake u Siriju

13.02.2012 u 14:31

Bionic
Reading

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je u ponedjeljak da moguća mirovna snaga u Siriji ne bi trebala biti sastavljena od vojnika iz Zapadnih zemalja

'Ne vidim mogućnost da u Siriji sudjeluju predstavnici zapadnih zemalja u bilo kojem obliku, uključujući u sastavu mirovnih snaga. Mislim da bi trebali doći iz drugih zemalja, prije nego iz zapadnih', rekao je Hague novinarima za posjeta Cape Townu.

'Naravno, ako taj koncept zaživi, podržat ćemo ga svim uobičajenim načinima', dodao je Hague.

Lavrov: Prije slanja mirovnjaka treba postići mir

Rusija razmatra prijedlog Arapske lige o uspostavi zajedničke mirovne misije UN-a i arapskih zemalja u Siriji i smatra da je prije njezinog slanja potrebno uspostaviti primirje u zemlji, izjavio je u ponedjeljak u Moskvi šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

'Razmatramo tu inicijativu i čekamo da nam naši prijatelji iz arapskih zemalja pojasne neke točke', rekao je Lavrov i dodao da će o tome biti riječi 'idućih dana'.

'Za razmještanje mirovnih snaga moramo kao prvo imati dopuštenje one strane koja prima te snage. Kao drugo, za slanje misije za održavanje mira... mora postojati mir koji treba održati', istaknuo je.

'Drugim riječima, potrebno je nešto što sliči na primirje', rekao je Lavrov dodajući da je to cilj koji je teško ostvariv. 'Naoružane skupine koje se bore protiv sirijskog režima ne slušaju nikoga i njih niko ne kontrolira.'

Kina izbjegava jasan odgovor

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova podržalo je u ponedjeljak posredovanje Arapske lige u Siriji, ali nije ponudilo jasan znak potpore pozivu na slanje mirovnih snaga koje bi zaustavilo nasilni obračun sirijske vlade s oporbenim skupinama.

Arapska liga u nedjelju je usvojila rezoluciju u kojoj se poziva na osnivanje zajedničke mirovne misije UN-a i arapskih zemalja u Siriji.

Taj poziv predstavlja dodatni diplomatski pritisak na Rusiju i Kinu koje su izložene snažnim kritikama na Zapadu zbog blokiranja nacrta rezolucvije UN-a u kojoj se poziva sirijski predsjednik Bašar al-Asad da ode s vlasti.

Glasnogovornik ministarstava Liu Weimin nije rekao hoće li Peking podržati slanje mirovnih snaga.

'Kina pozdravlja stalne napore Arapske lige usmjerene na političko posredništvo, koje ima proaktivnu i konstruktivnu ulogu što se tiče mirnog rješavanja sirijskog pitanja', rekao je Liu.

'Mi vjerujemo da UN treba ponuditi konstruktivnu pomoć na temelju Povelje UN-a i normi međunarodnih odnosa', kazao je on.