CRO DEMOSKOP

'Nitko' konačno svrgnut s vrha ljestvice najpopularnijih političara u Hrvatskoj

04.02.2018 u 11:29

Bionic
Reading

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom veljače, pokazuje učinke najnovijih zgusnutih događaja na političkoj sceni na stranački rejting i percepciju političkih aktera.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače, HDZ bi bio relativni pobjednik izbora. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 29,3 posto prema 29 posto iz siječnja, javlja N1.

SDP je na drugom mjestu bilježi izbor od 21,1 posto u odnosu na 20,6 posto iz siječnja, a na trećem je mjestu Živi zid s izborom od 11,8 posto (prema 11,4 posto iz siječnja). U odnosu na lanjsku veljaču ova je stranka i najveći dobitnik. Pprije godinu dana Živi zid je bilježio 5,8 posto izbora). Most je treći mjesec zaredom na četvrtom mjestu, sada s izborom od 6,1 posto dok ga je prije mjesec dana podupiralo 7 posto birača.

 U odnosu na prošlogodišnju veljaču samo je Živi zid u pozitivnom trendu (+6,1), dok su ostale tri zabilježile slabije rezultate (HDZ -4,7; SDP -1,2; Most -1,1).

Na ljestvici rejtinga političkih stranaka nakon ovog vodećeg četverca, slijedi HSS na petom mjestu s izbornom podrškom od 2,9 posto te Stranka rada i solidarnost 365 s 2,2 posto. Podršku između jedan i dva posto bilježi sedam stranaka: HNS (2,0 posto), HSLS (1,2 posto), Neovisni za Hrvatsku (1,2 posto), HSP AS i IDS (po 1,1 posto), Pametno i HSU (po 1,0 posto). Dvije su stranke s izborom manjim od 1 posto: Glas (0,5 posto) i HDSSB (0,4 posto).

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara došlo je do promjene. Nakon pet mjeseci predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je najpozitivnija domaća politička osoba za 19,2 posto hrvatskih građana (u odnosu na siječanjskih 18,4 posto). Na drugo mjesto pao je "Nitko" (niti jedan političar) s izborom od 18,7 posto (prema prošlomjesečnih 21,2 posto). Premijer Andrej Plenković se zadržao na trećem mjestu s 10,9 posto izbora (u siječnju 11,3 posto). Slijede Božo Petrov, Ivan Sinčić i Ivan Pernar s 4 posto izbora. Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Tonino Picula, Anka Mrak Taritaš, Davor Bernardić i Zoran Milanović.

  • +12
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posjetila je humanitarnu udrugu Rijeka ljubavi Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 21,1 posto. Drugo mjesto dijele "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 12,9 posto (prije mjesec dana 13,3 posto). Na trećem je mjestu Davor Bernardić a slijede Milorad Pupovac i Zlatko Hasanbegović. Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Tomislav Karamarko, Ivan Pernar, Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Milan Kujundžić.

Smjer kretanja zemlje podupire 21,1 posto građanki/građana u odnosu na 20,9 posto iz siječnja. U ovomjesečnom istraživanju 67,7 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a i iznosi 52,3.

Razina potpore politici Vlade RH u petnaestom mjesecu njezina mandata iznosi 34,3 posto prema 34,6 posto iz prethodnog mjerenja u siječnju ili školskom ocjenom mjereno 2,23. Predsjednica Republike je za svoj rad dobila stabilnu trojku, odnosno 3,25. Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,96.

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca drugi mjesec za redom su napetosti sa Slovenijom u vezi arbitražne). Dugotrajna društvena kriza i iseljavanje mladih druga je najvažnija tema, slijede slučaj i neuspjeh rukometaša na Europskom rukometnom prvenstvu u Hrvatskoj.