EKVADOR VELIKOJ BRITANIJI

Niste izručili Pinocheta - nemate prava tražiti Assangea!

23.08.2012 u 10:35

Bionic
Reading

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa poručio je u srijedu Velikoj Britaniji da nema prava tražiti izručenje Juliana Assangea jer je i sama 1998. godine odbila izručiti Španjolskoj Augusta Pinocheta, čileanskog diktatora odgovornog za masovne zločine

'Pinochet nije bio izručen iz humanih razloga (starost, loše psihofizičko stanje, op. M.S.), bez obzira na ubojstva desetaka Europljana i tisuća Latinoamerikanaca te desetke tisuća žrtava torture tijekom njegove vladavine', poručio je Correa.

Osnivač Wikileaksa Julian Assange zatražio je politički azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu da bi izbjegao izručenje u Švedsku u kojoj su ga dvije žene optužile za silovanje, i to baš kada je Wikileaks u suradnji s više svjetskih medija počeo objavljivati povjerljive američke dokumente iz Afganistana i Iraka, a zatim i hakiranu korespondenciju američkih diplomata širom svijeta. Velika Britanija čak je prijetila vojnim upadom u ekvadorsku ambasadu da bi se dočepala Assangea.

Predsjednik Correa (kojeg inače u Ekvadoru ne bije glas velikog demokrata) dijeli Assangeovu zabrinutost da bi ga, u slučaju ekstradicije u Švedsku, službeni Stockholm mogao izručiti SAD-u, gdje 41-godišnjem Australcu navodno prijeti smrtna kazna zbog objavljivanja državnih tajni.