KERUMOV SPIN

Ništa od križa na Marjanu

03.12.2012 u 22:43

Bionic
Reading

Izjava gradonačelnika Željka Keruma kako za križ od 21 metra na Marjanu postoji suglasnost konzervatora i lokacijska dozvola te da će biti postavljen u njegovu mandatu, koju je dao novinarima kad je napustio zadnju sjednicu Gradskog vijeća – ne drži vodu jer nema lokacijsku dozvolu, a ni suglasnost konzervatora, piše Slobodna Dalmacija.

'Elaborat i idejni projekt još nismo zaprimili', tvrdi pročelnik Radoslav Bužančić, što znači da osim što Grad nije mogao dobiti suglasnost na neviđeno, nisu mogli niti ishoditi lokacijsku dozvolu o kojoj priča Kerum. Pročelnica župa

Kao prvo, konzervatori nisu dali suglasnost na betonski križ obložen kamenom, kakav je izglasalo Gradsko vijeće. Naime, konzervatori hoće da materijal za križ bude kamen. Samim time postaje upitna njegova veličina od 21 metra.

'Uvjetuje se kamen kao materijal i uobičajena veličina takvih konstrukcija koja proizlazi iz materijala' stoji u odgovoru koji je Slobodnoj poslao pročelnik splitskih konzervatora Radoslav Bužančić.

Kamen kao materijal mogao bi smanjiti megalomanske dimenzije križa jer je prošli put u razgovoru za Slobodnu Mate Milić, predsjednik Povjerenstva za postavljanje spomenika, rekao kako je potrebno da križ bude od vibrobetona, 'jer tako ima otporniju statiku obzirom na visinu od 20 metara'.

Također, Milić je odbacio prijedloge koji su se mogli čuti o kamenom križu od osam metara, kakav je mislila obnoviti Crkvea1927. Po njemu bi križ od 10 metara 'bio premalen i ne bi se dobro vidio iz raznih vizura'. Međutim, nema još ništa od suglasnosti konzervatora koju je spomenuo Kerum i zato jer konzervatori nisu ni vidjeli rješenje.

'Elaborat i idejni projekt još nismo zaprimili' tvrdi Bužančić, što znači da osim što Grad nije mogao dobiti suglasnost na neviđeno, nisu mogli niti ishoditi lokacijsku dozvolu o kojoj priča Kerum.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo, komunalne poslove, infrastrukturu i zaštitu okoliša Marija Vuković potvrdila je kako nisu zaprimili zahtjev Grada Splita da se očituju na križ, premda je to potrebno kad se pokreće postupak izadavanja lokacijske dozvole na Marjanu.

Također, glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić Musa kaže da zahtjev za očitovanje od Grada nisu zaprimili u njihovoj podružnici u Splitu, niti u direkciji u Zagrebu. Sanja Nazlić iz Policijske uprave Županije pak kaže kako ni njima nije stigao zahtjev da daju posebne uvjete za zaštitu od požara.

Ovo nije prva Kerumova obmana po pitanju dozvola za križ. Naime, još je u srpnju tvrdio kako su 'ishođeni svi papiri i dozvole', a ni tada nije bio pokrenuo postupak za gradnju križa. Prije ove zadnje Kerumove izjave novinarima, na prošloj sjednici Gradskog vijeća predsjednik njegovog Savjeta za urbanizam Zoran Jeramaz vijećnicima je objašnjavao kako se samo čeka građevinska dozvola za križ.

Na mobitel se Jeremaz nije javljao, već je preusmjeravao pozive na ured. Nije htio niti odgovoriti na pitanje upućeno SMS-om, u kojem je suočen s izjavama Bužančića i Vukovićeve, i upitan je li išta poduzeto da se dobije lokacijska dozvola, ili je on obmanjivao vijećnike. Teško da drži vodu i Jeremazova teza koju je rekao na Gradskom vijeću kako imaju sugasnost Crkve.

'Ja ne bih o toj temi pričao. To je zakomplicirana i politička priča. Ne bih se htio puno petljati u nju. To je inicijativa Grada i gradskih vijećnika. Tako da bi bilo najbolje da oni o njoj govore', rekao je generalni vikar Splitsko-dalmatinske nadbiskupije don Ivan Čubelić napitanje li tko od Crkve dao suglasnost ili uopće vidio projekt.

Zanimljivo je da jedino iz Grada nije stigao odgovor na pitanje što je s lokacijskom dozvolom za križ na Marjanu, zaključuje Slobodna i podsjeća kako je Nevenka Bečić priznala da je Isus na Marjanu od 39 metara bio spin. Po svemu sudeći i vibrobetonski križ od 21 metra također pokazuje svojstva spina. Zapravo, Kerumovi su jedino zatražili lokacijsku dozvolu na Marjanu kad je bio njihov privatni interes u pitanju, za restoran među borovima na Prvoj vodi. Ali, bivši ministar Ivan Vrdoljak ustvrdio je da tamo po GUP-u nema gradnje.