MILANOVIĆ GLASAO

'Nismo veliki, ali nismo ni beznačajni'

22.01.2012 u 10:05

Bionic
Reading

Hrvatska kaže 'da', poručio je premijer Zoran Milanović nakon što je glasovao na referendumu na kojemu hrvatski građani danas odlučuju o pristupanju Hrvatske Europsku uniju.

Milanović je time, nakon glasovanja na koje je došao u pratnji supruge Sanje, odgovorio na novinarsko pitanje je li ga strah da će hrvatski građani na referendumu reći 'ne' ulasku u Uniju.

Upitan ima li kod njega ikakvog mjesta euroskepticizmu, odgovorio je kako nema mjesta euroskepticizmu, već zdravoj ljudskoj skepsi prema svemu, ali i optimizmu prema većini.

'Mora vas vući optimizam i vjera u budućnost', istaknuo je Milanović

Naglasio je kako je skepsa uvijek dobra, ali samo kao jedan od faktora za donošenje odluke, podsjetivši na poslovicu koja kaže: 'Najteže je čovjeku vidjeti ono što mu je pred nosom'.

'To je stalna čovjekova borba, dakle ono što je očito, što je tu. Ovo je sada tu i ulazimo u EU, sudjelovat ćemo u donošenju odluka. Nismo veliki, ali nismo ni beznačajni i moramo biti svjesni sami sebe. To je ta samosvijest o kojoj govorimo cijelo vrijeme, i samopoštovanje, ne napuhanost i oholost, nego samosvijest', poručio je premijer.

Na pitanje koje mu EU pruža pogodnosti kao građaninu, odgovorio je kako mu osobno ne pruža nikakve pogodnosti, jer je predsjednik hrvatske vlade i vjeruje u EU, te na članstvo ne gleda kroz sebe.

Da mu je to pitanje postavljeno prije deset godina, dodao je, odgovorio bi da su te pogodnosti prije svega šanse za razvoj i napredak, za realizaciju svih hrvatskih talenata, i onih prirodnih i onih radnih.

'U jednom trenutku moramo donijeti odluku, deset godina smo razmišljali, analizirali, nikada u svojoj povijesti nismo neku odluku toliko dugo pripremali. Kako se organizacija u koju ulazimo, po prvi put svojom voljom, mijenjala u ovih deset godina, mijenja se i danas, ali takav je život', naglasio je Milanović

Milanović: Hrvatska kaže DA