VEKIĆ NA SUĐENJU MERČEPU

'Nisam došao odgovarati na pitanja nego pojasniti neke stvari'

18.04.2012 u 14:49

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Tomislavu Merčepu na Županijskom sudu u Zagrebu za ubojstva 43 civila na širem pakračkom području 1991. godine svjedočio je ministar MUP-a iz tog vremena Ivan Vekić

On je poput Ivana Jarnjaka, u to vrijeme njegova zamjenika, koji je svjedočio prije njega, ponovio da u doba kada je bio ministar nije znao za postojanje zatvora u Pakračkoj Poljani, također mu nije bilo poznato jesu li u njega odvođeni ljudi, a ni o pronađenim leševima nije imao nikakvih saznanja.

U uvodu svog svjedočenja bivši ministar kazao je da mu je Merčepa za savjetnika doveo Josip Manolić iako mu je rekao da mu osoba njegove stručne spreme ne treba.

'Znao sam da je Merčep građevinar po struci i Manoliću sam rekao da mi takav čovjek ne treba. Međutim, rečeno mi je da mi treba i da će mi biti savjetnik', kazao je Vekić i dodao da su neki savjetnici, iako su bili na činovničkoj funkciji, sudjelovali, poput Merčepa, u borbenim djelovanjima.

Ponovio je, poput Jarnjaka, da nije bilo odluke o tome da ga se imenuje zapovjednikom pričuvne postrojbe MUP-a.

'Merčep je obavio posao u Gospiću kojim je spasio grad. Tada sam dobio dojam da se on nekom ne sviđa pa je prebačen na tada najteže ratište u Zapadnoj Slavoniji', naglasio je Vekić.

Iako, kako je rekao, u to vrijeme nije imao saznanja o događajima u Pakračkoj Poljani, Vekić je tijekom svjedočenja potvrdio da su zločin nad obitelji Zec u Zagrebu počinila petorica pripadnika pričuvne postrojbe MUP-a koja je u javnosti poznata kao Merčepovci.

'O tome sam u sitnim noćnim satima izvijestio osobno predsjednika Tuđmana. Nije bilo depeše ni telefonskog razgovora, osjetio sam potrebu da mu to moram osobno reći. Kada sam mu rekao da je ubijeno dijete, predsjednik je zaplakao.

U roku od nekoliko dana priveli smo ubojice, njihove iskaze smo snimili, zapečatili i poslali DORH-u, a njih odveli u Remetinec.

Tada nismo imali nikakva saznanja da je Merčep u vezi s tim. Točno je da su četvorica, petorica bila iz te postrojbe, ali 195 drugih nije', prisjetio se Vekić, dodavši da postrojba koja bi se zvala Merčepovci nikad nije osnovana.

Tijekom svjedočenja Vekić je u pokušao otići u širinu, što je predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović jedno vrijeme tolerirao da bi potom svaki novi pokušaj skretanja s teme na vrijeme spriječio.

Tako je nekadašnji ministar u jednom trenutku kazao da 'nije došao iz Osijeka da bi odgovarao na pitanja, već da bi javnosti pojasnio neke stvari koje joj očito nisu jasne', na što je upozoren da je on tu baš zbog odgovaranja na pitanja.

U nekoliko navrata tijekom jednoipolsatnog svjedočenja Vekić je o Merčepu govorio kao o heroju i borcu koji nije razmišljao o tome hoće li poginuti ili ne, što je optuženog natjeralo u plač.

Upitan kakva je bila veza Merčepa i pričuvne postrojbe MUP-a i tko je odgovarao za njeno djelovanje, Vekić je odgovorio: 'Veza je neslužbena, bili su braća po oružju, a grupu je u akciju uvijek vodio onaj tko bi odredio taj zadatak', zaključio je Vekić da bi pri izlasku iz sudnice zagrlio i poljubio osumnjičenog te s njim izmijenio nekoliko riječi.