OLUJA U SJENI

Nije prošlo bez policije: kako je Hrvatska slavila Dan pobjede

05.08.2016 u 21:04

Bionic
Reading

Hrvatska je u petak proslavila 21. obljetnicu akcije Oluja kojom je oslobođen veći dio okupiranog teritorija koji su držali pobunjeni Srbi u takozvanoj SAO Krajini. Knin je oslobođen 5. kolovoza, a operacija je završila tri dana kasnije predajom 21. Kordunskog korpusa u Viduševcu kod Gline

Nažalost, kao i ranijih godina, proslava najveće pobjede Hrvatske vojske i policije nije prošla bez incidenata, divljaštva i politikantstva.

U Kninu se okupilo oko 100.000 građana, a proslava je počela puštanjem 1000 golubova u Vukovaru kako bi se simbolički povezala dva kraja zemlje.

Oko deset sati na Kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava u prisustvu državnog vrha. Grad su nadletjeli lovci MiG 21. Nakon toga okupljenima se obratila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. U svojem govoru neizravno je napala šefa SDP-a Zorana Milanovića te je postalo jasno da ni ova obljetnica Oluje neće proći bez politike.

Milanović se nije pojavio u Kninu, već je s delegacijom Narodne koalicije položio vijence za poginule branitelje na Mirogoju. Milanović je rekao da nije išao u Knin jer je tamo 'stranačka zabava'. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač nije mu ostao dužan pa je izjavio da oporba nema hrabrosti doći u Knin.

Šef HDZ-a Andrej Plenković imao je potrebu komentirati predsjedničin govor koji je ocijenio primjerenim trenutku. Podsjećamo, Grabar Kitarović je na početku govora istaknula da Hrvatsku nisu stvarale udbaške strukture i da Hrvatska nije slučajna zemlja.

U popodnevnim satima proslava Dana pobjede, nažalost, poprima oblike seoskog derneka, kao što je to u intervjuu Večernjem listu prije nekoliko godina opisao general Petar Stipetić, koji je okončao Oluju nakon što je kod Viduševca zarobio 21. korpus.

Mediji javljaju da bivši pripadnici HOS-a marširaju Kninom, uzvikuju ustaški pozdrav 'za dom spremni' te pjevaju 'Juru i Bobana'. Ubrzo, internetom se počinje širiti snimka na kojoj mladići uz opće odobravanje okupljenih građana pale srbijansku zastavu.

U kasnim popodnevnim satima policija je uhitila dvojicu građana zbog paljenja zastave. Istovremeno, Ministarstvo branitelja objavljuje vijest da Srbija zbog ratnih zločina traži 43 hrvatska građana, uglavnom s područja Vukovara.

Nakon incidenata došle su i osude državnog vrha. Božo Petrov je istaknuo da nije vidio incidente, ali ih smatra neprimjerenima. General Damir Krstičević bio je odlučniji u izjavi pa je rekao 'To nam ne treba. Bili smo dostojanstveni u pobjedi, trebamo biti dostojanstveni i u slavlju'.

Dostojanstvo nije bilo na pameti Ivici Glavoti, predstavniku branitelja koji je držao govor u Kninu. Glavota se obrušio na bivšeg SDP-ova ministra uprave Arsena Bauka zbog sređivanja biračkih popisa. Poručio je šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću da 'završi priču o prošlim vremenima'. 'Lustracija je istina', uskliknuo je. Na kraju govora zaključio je da mu je 'žao što branitelji nisu završili posao do kraja i što sada svi moraju trpjeti sranja u vlastitoj zemlji'.

Za kraj, predsjedničin govor komentirali su i bivši predsjednik Ivo Josipović te srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić. Josipović je zgrožen činjenicom da je Grabar Kitarović održala predizborni govor, dok je Dačić zgrožen izjavom da je 'Oluja etički čista operacija'.

Srbija je ubrzo i poslala tzv. prosvjednu notu zbog paljenja zastave. Priliku za izjavu dobio je i tehnički premijer Tihomir Orešković koji je u svojem stilu komentirao da je vrijeme za 'gospodarske pobjede'.