PORUKA PREDSJEDNICE

Grabar Kitarović: Oluja bila opravdana i etički čista

05.08.2016 u 11:41

  • +39

Podizanje zastave na kninskoj tvrđavi

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak u Kninu prigodom 21. godišnjice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja da Hrvatska poštuje svaku žrtvu, ali i da je vojno-redarstvena akcija ‘Oluja’ bila etički čista

'Odmah na početku želim poslati poruku onima koji su hrvatsku državu nazvali slučajnom, a ovih su dana otišli toliko daleko da su rekli da su Hrvatsku stvorile zločinačke udbaške strukture. Hrvatska je nastala voljom hrvatskoga naroda i ogromnom većinom na referendumu 1990. i pobjedom u Domovinskom ratu. Hvala onima koji su dali živote za našu slobodu i za našu budućnost mira. Njima i svim braniteljima iz Domovinskog rata dugujemo trajnu zahvalnost', kazala je predsjednica.

'Oluja je bila politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska operacija na hrvatskom državnom teritoriju. Bila je to časna pobjeda za pravedan cilj’, rekla je Grabar Kitarović nakon što je položila vijenac i zapalila svijeću na Trgu dr. Ante Starčevića kod spomenika hrvatske pobjede ‘Oluja 95’.

Ovu obljetnicu, istaknula je, slavimo prije svega kao dan naše slobode i mira, za koje se Hrvatska morala izboriti u ratu, braneći i oslobađajući zemlju od udruženog zločinačkog pothvata unitarističkog jugoslavenstva i četništva.

Podsjetila je na brojne patnje, stradanja i razaranja, koje je izazvala velikosrpska agresija. Unatoč tomu, ‘hrvatska državna politika nije zapovjedila, poduzela ni odobrila nijedan osvetnički čin, nego je izražavala spremnost na pomirenje i oprost’.

To je, dodala je, poručio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u svom govoru u Vukovaru 8. lipnja 1997. rekavši kako ‘pobjednik koji ne zna praštati, taj sije klice novih razdora i budućih zala’ te istaknuvši kako ’hrvatski narod to ne želi’.