PRIMORAC O JARUNSKOM LEŠU

'Nije isključeno da je tijelo dovezeno iz inozemstva'

09.03.2010 u 16:35

Bionic
Reading

'Forenzički patolozi sada moraju provesti vanjsku i unutarnju obdukciju te utvrditi uzrok i vrijeme smrti, da se vidi je li, na primjer, osoba ugušena ili utopljena. Ako je s tijela odvojen vanjski sloj kože na leđima, znači da je u vodi pet do šest dana. Za osam do deset dana provedenih u vodi s tijela se odvaja koža na rukama i nokti. Potrebno je utvrditi mehanizam smrti, kao i spol te visinu ubijene osobe', kaže forenzičar Dragan Primorac u izjavi za Večernji list

Primorac naglašava da je nužno dobro obraditi mjesto događaja jer mjesto pronalaska trupla nije ono gdje se zločin dogodio.

'Bio je slučaj u SAD gdje je tijelo prevezeno hladnjačom na sasvim drugi kraj od mjesta zločina, da bi se prikrili tragovi', rekao je Primorac.

Na pronađenim ekstremitetima potrebno je, navodi Primorac, utvrditi postoje li tragovi obrane, a jedna od najvažnijih stvari jest uzeti tkivo za DNK analizu.

'Dobiveni rezultati usporedit će se s postojećom DNK bazom MUP-a', objašnjava.

Moguće je da će se u ovom slučaju surađivati i s policijama zemalja u regiji jer nije isključeno da je tijelo dovezeno iz inozemstva.

'Kod nas su ovakvi slučajevi uistinu rijetki. No, to je svojevrsni izazov forenzike, a na Zavodu za sudsku medicinu rade vrhunski stručnjaci koji će znati što učiniti', uvjeren je Primorac.