povećanje koeficijenta

Nezavisni sindikat carinika: U Carinskoj upravi vlada kaos i diktatura

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 04.12.2019 11:51
  • Objavljeno 04.12.2019 u 11:51
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Nezavisni sindikat carinika Hrvatske upozorio je u srijedu na probleme u Carinskoj upravi navodeći da u njoj vlada 'kaos i diktatura' te je podržao Carinski sindikat Hrvatske u zahtjevima za povećanjem koeficijenata te najavi štrajka i sindikalnih akcija

'U carini je svojevrstan kaos i diktatura, vlada sustavna i kontinuirana diskriminacija službenika i sindikata, nezakonito se postupa prema radnicima, uskraćuje im se pravo na edukaciju i obrazovanje', stoji u priopćenju predsjednika Nezavisnog sindikata carinika Željko Popović.

Popović je dao podršku Carinskom sindikatu Hrvatske, koji zahtijeva veće koeficijente za djelatnike u carinskoj službi te upozorio na pritiske ravnatelja Carinske uprave Hrvoja Čovića prema sindikalnim članovima i čelnicima .

'Ravnatelj izolira sindikate, usmjerava carinike u 'ispravne reprezentativne' sindikate te vrši pritisak na članove da se ispišu iz sindikata. On očito želi imati 'svoje sindikate' kojima će on narediti i govoriti što da rade. To je upravo dokazao s odnosima prema sindikatima, gdje nekima nudi sve uvjete za rad, a drugima ništa, čak pokušava onemogućiti sindikate u radu i djelovanju, što je evidentno kazneno djelo', stoji u pismu.

Dodaje da je Čović za neispravan rad i nejednako postupanje prema službenicima prijavljen pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović.

'Postoje prijave službenika za sustavnu diskriminaciju, carinici se trenutno plaše jer im se prijeti. Tražili smo i zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti', poručio je Popović.

Također, Popović je demantirao navode ravnatelja Carinske uprave da sindikati nemaju pravo organizirati štrajk.

'Ravnatelj navodi neistinu da carinici ne mogu štrajkati, jer nisu u „reprezentativnom sindikatu“, što zapravo nije istina. Ujedno dokazuje da on na takav način usmjeruje carinike, vrši pritisak i plaši, posredno se miješa u rad i sindikalno djelovanje, što je zakonom zabranjeno čak i u pokušaju i daje im posredno upute u koje sindikate da se učlane', tvrdi Popović.

'Pravo sindikata na štrajk definirano je Ustavom, to valjda svi znaju i ne treba posebno i dodatno objašnjavati. Između ostaloga ja sam vodio uspješan štrajk carinika još davne 2003. godine, a uključit ćemo se i sada', poručio je u priopćenju, koje je naslovio i pučkoj pravobraniteljici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!