nakon učitelja

Otvorena Pandorina kutija: Štrajkom sad prijete policajci, carinici, liječnici... Podsjećamo na to što traže

03.12.2019 u 11:05

Bionic
Reading

Štrajku u javnom sektoru, kako se čini, nema kraja. Nakon prosvjetara novi val bunta pokrenut će policajci, carinici, medicinske sestre i liječnici, koji prijete prosvjedima i štrajkom kako bi se ispunili njihovi zahtjevi. Podsjećamo na to što traže i kakve akcije najavljuju

Službenici u javnom sektoru nezadovoljni su uvjetima rada te dugogodišnjim ignoriranjem zahtjeva za razgovor s Vladom o svojim problemima.

1. SINDIKAT POLICIJE

Sindikat policije najavio je prosvjede i bijeli štrajk granične policije za Božić, Novu godinu i Sveta tri Kralja. Traže povećanje koeficijenata policajcima tako što bi se donio Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika u kojemu bi se regulirali i koeficijenti. Riječ je o zakonu koji je najavljen 2017. godine, ali otad ništa nije poduzeto, kako navode sindikalni čelnici.

U sustavu ima 1600 pravosudnih policajaca koji su plaćeni između 4500 i 5000 kuna, u to su ubrojani i svi dodaci.

2. CARINICI

Carinici povećanje koeficijenta traže još od 2014. godine, kako nije bilo promjene, povećanje su ponovo zatražili 2016. godine, ali ni tada se situacija nije promijenila. Carinski sindikat poslao je novi zahtjev ministru financija Zdravku Mariću u rujnu ove godine, ali odgovor još uvijek nisu dobili. Najavljuju štrajk ako ne dobiju odgovor.

3. MEDICINSKE SESTRE

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara također traži veće koeficijente, što im je obećano po završetku pregovora za granski kolektivni ugovor te onih o osnovici u sklopu pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru. Koeficijenti bi se trebali povećati iduće godine za 30.000 medicinskih sestara.

4. LIJEČNICI

Zbog nezadovoljstva liječnika prekovremenim radom Hrvatski liječnički sindikat i Liječnička komora pokrenuli su akciju 'Hoću raditi zakonito' u kojoj će liječnici sljedeća dva mjeseca potpisivati izjavu o povlačenju suglasnosti za prekovremeni rad. Očekuju i da ministar Milan Kujundžić ispuni obećanje da će ih premijer Andrej Plenković primiti na razgovor.

Traže da se konačno promijeni Zakon o reprezentativnosti, što bi liječnike uključilo u sindikalna pregovaranja kad je riječ o njihovu položaju i primanjima te da se donese zakon o plaćama liječnika ili strukovni kolektivni ugovor kojim bi se riješio i problem čak 3 milijuna liječničkih prekovremenih sati godišnje.