čeka se Gradsko vijeće

Nezavisna lista pulskog gradonačelnika traži smanjenje financiranja stranaka

20.04.2022 u 09:10

Bionic
Reading

Nezavisna lista pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića u srijedu je u priopćenju iznijela svoj prijedlog za smanjenje godišnjeg iznosa za financiranje stranaka i nezavisnih lista, sa 720 tisuća kuna godišnje na 300 tisuća kuna.

Svoj prijedlog NL gradonačelnika Zoričića iznijela je dan uoči sjednice pulskog Gradskog vijeća, prve nakon raspada vladajuće koalicije u Puli.

U priopćenju Zoričićeva Nezavisna lista navodi da Grad Pula u apsolutnom (ukupnom iznosu novca) i relativnom iznosu  (po članu) izdvaja među najvećim količinama novaca u Istarskoj županiji za tu namjenu, te kako je minimalni iznos propisan zakonom pet tisuća kuna po vijećniku, što za trenutni saziv pulskog Gradskog vijeća daje minimalni iznos od 110 tisuća kuna.

Smatraju da je potrebna racionalizacija i prilagodba trenutnim mogućnostima.

"Znamo da je financiranje stranaka jedan od ključnih načina kojima se jamči samostalnost rada političkih stranaka i nezavisnih lista te da su ta sredstva potrebna da bi se izbjegli utjecaji raznih interesnih skupina", poručili su iz NL Filipa Zoričića. No, ističu kako također smatraju da je ovaj iznos trenutačno prevelik i da politika mora i sama podnijeti dio teške socijalne i ekonomske situacije.

Iz NL pulskog gradonačelnika kažu kako se nadaju da će i ostali predstavnici u Gradskom vijeću podržati njihovu inicijativu.