ubijeno 15 ljudi

New York Times: 'Za masakr na tržnici kriva je ukrajinska raketa, a ne ruska'

19.09.2023 u 10:52

Bionic
Reading

Raketni napad 6. rujna na Kostjantinivku u istočnoj Ukrajini, jedan od najsmrtonosnijih u posljednjih nekoliko mjeseci, rezultat je zalutalog ukrajinskog projektila, a ne ruskog napada, zaključuje američki New York Times na temelju analize

Najmanje 15 ljudi ubijeno je tada u raketiranju tržnice u Kostjantinivki, a više od 30 ih je ozlijeđeno. Manje od dva sata nakon tog događaja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski okrivio je 'ruske teroriste' za napad, a mnogi su mediji slijedili taj primjer. Tijekom svoje invazije na Ukrajinu, Rusija je opetovano i sustavno napadala civile te udarala na škole, tržnice i stambene objekte kao namjernu taktiku utjerivanja straha stanovništvu. U Kostjantinivki su u travnju granatirali kuće i predškolsku ustanovu, ubivši šestero ljudi.

Ali dokazi koje je prikupio i analizirao The New York Times, uključujući fragmente projektila, satelitske snimke, iskaze svjedoka i objave na društvenim mrežama, snažno sugeriraju da je katastrofalni udar bio rezultat zalutale rakete ukrajinske protuzračne obrane koju je ispalio sustav za lansiranje Buk.

  • +2
Napad na tržnicu u Kostjantinivki Izvor: EPA / Autor: ALEX BABENKO

Čini se da je napad bio tragična nesreća. Stručnjaci za protuzračnu obranu kažu da rakete poput ove koja je pala na tržnicu mogu skrenuti s pravca iz raznih razloga, uključujući elektronički kvar ili oštećenje krilca u trenutku lansiranja. Vjerojatni kvar na projektilu mogao se dogoditi usred brzih izmjena vatre uobičajenih u tom području. Ruske su snage noć prije granatirale Kostjantinivku, a o ukrajinskoj topničkoj vatri iz grada pisalo se u lokalnoj grupi na društvenoj mreži Telegram samo nekoliko minuta prije udara na tržnicu. Glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga rekao je da sigurnosna služba te zemlje istražuje incident i prema nacionalnom zakonu ne može ga komentirati.

Snimka sigurnosnih kamera (koju možete pogledati u nastavku) pokazuje da je projektil doletio u Kostjantinivku iz smjera teritorija pod kontrolom Ukrajine, a ne iza ruskih linija. Dok se čuje zvuk projektila koji se približava, čini se da najmanje četiri pješaka istovremeno okreću glave prema nadolazećem zvuku. Okrenuti su prema kameri — u smjeru teritorija pod kontrolom Ukrajine. Nekoliko trenutaka prije nego što udari, vidljiv je odraz projektila dok prelazi preko dva parkirana automobila, pokazujući da putuje sa sjeverozapada.

Nastali krater i oštećenje koje se proteže od točke detonacije u skladu su s projektilom koji dolazi sa sjeverozapadne rute, prema stručnjaku za eksplozive i analizi NYT-a. Daljnji dokazi otkrivaju da je nekoliko minuta prije udara ukrajinska vojska lansirala dvije rakete zemlja-zrak prema ruskoj bojišnici iz grada Družkivka, oko 16 kilometara sjeverozapadno od Kostjantinivke.