onečišćenje jadrana

Nafta iz tankera iscurila u more kod Vranjica

03.08.2019 u 10:57

Bionic
Reading

Na Ininom punilištu u Solinu nafta iz grčkog tankera 'Byzantion' iscurila je u more. Incident se dogodio za sinoćnjeg nevremena, a splitski lučki kapetn Željko Kuštera, kazao je za Hrvatski radio Radio Split, da su brane bile postavljene oko broda i da je iscurilo oko dvijestotinjak litara dizela

'Ekipe su na terenu i rade se na sanaciji terena. Kapetan broda čim je uočio problem zatvorio je ventile tako da nije bilo velike štete', kazao je Kuštera.

Nikola Perajica, zapovjednik DVD-a Vranjic naveo je da je na terenu i vatrogasni brod Sveti Florijan i savjetovao građanima da se ne kupaju na tom području dok se sve ne sanira.

  • +2
Tanker privezan na terminalu INA-e za vrijeme nevremena ispustio naftu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Služba traganja i spašavanja na moru Rijeka zaprimila je oko 23 sata dojavu peljarske službe da se tanker 'Byzantion' zbog jakog nevremena odmakao od operativne lučke obale u Splitskoj luci, pri čemu je otrgnuta cijev, navedeno je u priopćenju Ministarstva mora.

Istaknuto je kako su prije sigurnosni ventili bili zatvoreni pa je u more iz cijevi iscurilo oko 200 litara preostalog pogonskoga goriva.

Tanker je ubrzo uz obalu vratio tegljač 'Rigel' te je osiguran na vezu. Očevid na poziciji nezgode obavili su službenici Lučke kapetanije Split, koji su na poziciju angažirali i pomorsku vatrogasnu jedinicu radi uklanjanja manjeg onečišćenja.