poslovni rezultati

INA u šest mjeseci povećala prodaju, ukupno investirali 1,2 milijarde kuna

  • Autor: I. I.
  • Zadnja izmjena 26.07.2019 13:34
  • Objavljeno 26.07.2019 u 13:34
Sándor Fasimon, novi predsjednik Uprave Ine

Sándor Fasimon, novi predsjednik Uprave Ine

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

U prvom polugodištu 2019. godine prihodi INA Grupe iznosili su 9.794 milijuna kuna, a CCS EBITDA bez jednokratnih stavki dosegla je 1.175 milijuna kuna.

Dobit iznosi 188 milijuna kuna, uglavnom zbog nepovoljnog rafinerijskog okruženja i marži. EBITDA Istraživanja i proizvodnje nafte i plina smanjila se za 14 posto na 1.238 milijuna kuna kao rezultat niže ostvarene cijene ugljikovodika i neznatno manje proizvodnje. Ipak, proizvodnja sirove nafte u Hrvatskoj i Egiptu bila je viša zbog povećanih razradnih aktivnosti i viših investicija.

CCS EBITDA bez jednokratnih stavki Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i maloprodaju je pala na (10) milijuna kuna, pri čemu je glavni uzrok rezultata pogoršano rafinerijsko okruženje. Maloprodajne količine povećale su se za 4 posto kao rezultat boljeg poslovanja u Hrvatskoj i širenja maloprodajne mreže u Crnoj Gori.

Prvu polovicu 2019. godine obilježile su investicije. Kapitalna ulaganja su se i više nego udvostručila u prvom polugodištu 2019. godine na razinu od 1.183 milijuna kuna uglavnom potaknuta ulaganjima u rafinerijsko poslovanje. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 992 milijuna kuna, više nego duplo u usporedbi s istim periodom prošle godine. Omjer duga i kapitala povećao se na 14 posto uz neto dug na razini od 1.763 milijuna kuna što i dalje odražava stabilnu bilancu.

Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine

Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

'Ukupan iznos investicija dosegao je gotovo 1,2 milijarde kuna, od čega je većina utrošena u Hrvatskoj. Kapitalna ulaganja u rafinerijsko poslovanje u iznosu većem od 800 milijuna kuna više su nego utrostručena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a odnose se uglavnom na remont Rafinerije nafte Rijeka, jedan od najvećih u povijesti kompanije. Tijekom ovog remonta zamijenjena je glavna kolona na postrojenju za atmosfersku destilaciju te su završeni brojni drugi radovi s ciljem stvaranja održivog i efikasnog rafinerijskog poslovanja. Takvo ulaganje pokazuje Ininu predanost daljnjem razvoju ove djelatnosti, zajedno s dodatnim aktivnostima u sklopu programa INA R&M Novi smjer 2023', rekao je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Manje povoljno vanjsko okruženje, kako navodi, negativno je utjecao na rezultate, no INA je ipak uspjela iskoristiti rast potražnje, kako na domaćem tako i na tržištu Bosne i Hercegovine. 'Rezultati djelatnosti Usluge kupcima i maloprodaja nastavili su rast u segmentu negoriva, a dodatno je doprinijelo povećanje mreže u Crnoj Gori, što dokazuje snagu Ininog brenda kao prvog izbora kupaca na regionalnim tržištima'.

Inina benzinska postaja

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

U Istraživanju i proizvodnji, porast proizvodnje nafte je, kako objašnjava, neutralizirao nižu proizvodnju prirodnog plina. Rast ukupne proizvodnje nafte rezultat je povećanja domaće proizvodnje nafte, kao i dodatne proizvodnje u Egiptu zbog povećanih ulaganja na tom području.

'Ipak, pad cijene Brenta od 7 posto negativno je utjecao na rezultat djelatnosti u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine. Unatoč zahtjevnom vanjskom okruženju ukupni prihodi INA Grupe povećani su za 3 posto te iznose gotovo 10 milijardi kuna. INA ostaje financijski stabilna kompanija te u drugoj polovici 2019. godine očekujemo uspješan nastavak poslovanja', zaključuje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!