BUJIČNE POPLAVE

Kaos na Jadranu: Oluja odnijela krov sa škole u Splitu, rušila stabla, uništila plovila...

12.11.2019 u 14:48

Bionic
Reading

Sukladno upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda, već do 12 sati zabilježene su vrlo obilne oborine u dijelovima Dalmacije. Posljednja 24 sata u Veloj Luci pale su čak 222 litre kiše po kvadratnom metru, što znači da je u samo jedan dan pala skoro dvostruka prosječna mjesečna količina oborina. Grad Dubrovnik izdao upozorenje za sugrađane. Obilne oborine izazvale su bujice, ima i poplavljenih podruma, javlja Dalmacija Danas

U Dalmaciji puše najjače jugo ove godine, javlja portal Dalmacija Danas. Dramatično je u Omišu, gdje se na glavnoj gradskoj plaži more 'diglo' sve do plažnih objekata, Poljički trg je poplavljen, Cetina se izlila, piše Slobodna Dalmacija.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Slobodna Dalmacija piše da splitski vatrogasci ne staju od intervencija. Padaju stabla, izvrću se kontejneri, a ponovno je popustila fasada na zgradi Zdravstvene škole u Šoltanskoj ulici.

Na Marjanu su u 13 sati izmjereni najjači udari vjetra od 73 km na sat, jači i od jugu izloženijih lokacija poput Hvara i Mljeta.

Kako doznaje Slobodna, vatrogasci dežuraju i kraj Doma mladih zbog opasnosti od pada fasade.

  • +54
Orkansko jugo u Dalmaciji - Kaštel Štafilić Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Uslijed jake kiše oko podne komadi fasade počeli su padati sa sjeverne strane zgrade, tik pred ulaz u školu, a sva sreća da nikog nije bilo u tom trenutku na stepenicama. Poslijepodne u toj školi neće biti nastave.

  • +6
Poplavljene prometnice u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dubrovnik je poznat po izuzetno snažnim udarima juga i velikih valova koje prouzrokuje, no Dubrovčani ovako jugo ne pamte od 1992. godine. Upravo stoga su i iz Grada Dubrovnika izdali upozorenje za svoje sugrađane, javlja portal Morski.hr.

Jugo odnosi jedrilicu u Dubrovniku Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

DHMZ u 12 sati javlja prosjek od 30 m/s, a najjači udari dosežu 142 km/h. Valovi dosežu nekoliko metara, a član Crometeo tima snimio je pogibeljnu situaciju s jedrilicom na uzburkanom moru.

Uz visoke valove, koji su iz sata u sat sve viši u cijeloj Dalmaciji, sve je intenzivnija ciklonalna plima. Primjerice, u Splitu je tlak zraka pao na 997 hPa na razini mora i pao je za više od 3 hektopaskala posljednja tri sata. Tako su u Splitu poplavili niži dijelovi obale, na Bačvicama more prodire sve do kafića. Vrlo je slična situacija drugdje; u Omišu, Trogiru, na otoku Hvaru.

Nevrijeme u Dalmaciji Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Na otoku Korčuli orkansku udari vjetra ruše stabla.

U prekidu su: trajektne linije: Prapratno-Sobra, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka-Ubli,Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Soline – Drvenik Veli – Drvenik Mali, brodske linije: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Zadar-Preko, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd na Moru, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, katamaranske linije: Korčula-Hvar-Split, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, Vis-Split, Split-Bol-Jelsa, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Dubrovnik-Mljet-Lastovo, Rijeka-Rab-Novalja, Rijeka-Cres-Mali Lošinj.

Obustavljene linije mogu se provjeriti na stranici Jadrolinije, a objavljeno je i da će sutra biti u prekidu katamaranske linije Mali Lošinj - Cres - Rijeka i Lun-Tovarnele - Rab - Rijeka, te Jelsa-Bol-Split.

Zbog olujnog juga u prekidu brodske linije na zadarskom području Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX