što nisu ukrali, uništili su

Neviđen vandalizam: Pod okriljem noći opustošili zagrebački Botanički vrt

05.07.2019 u 10:56

Bionic
Reading

Neviđeni vandalizam dogodio se noćas u zagrebačkom Botaničkom vrtu. Nepoznate su osobe ukrale vrijedne kaktuse, a neke su i odrezali

'Onima koji su noćas opljačkali naše zbirke želimo svaku sreću. Brinite se o našim biljčicama, samo to vas molimo', stoji u objavi na Facebooku.

Ono što nisu mogli odnijeti, nepoznati su počinitelji uništili.

Objavljena je i fotografija biljke koja je prepiljena uz samu ogradu prometne Mihanovićeve ulice. Botanički vrt ima čuvara, no sudeći prema informaciji u komentarima, on ne dežura cijele noći.

  • +4
Devastacija u Botaničkom vrtu Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Noćas su nepoznate osobe provalile u vrt i uništile vrijedne i stare zbirke kaktusa, za Vijesti.hr je kazao dr. sc. Vanja Stamenković, znanstveni savjetnik i zamjenik ravnateljice zagrebačkog Botaničkog vrta: 'Netko je preskočio ogradu kod Mihanovićeve i oštetio osam kaktusa trgajući ih valjda za pelcere, a jednom starom kaktusu odrezali su grane, a na južnoj strani je kod ograde razbacan alat i uništena je i jedna kućica za ptice'.

'Strašno smo utučeni, nije tu toliko riječ samo o materijalnoj šteti, koju je teško procijeniti, nego o tome da je riječ o biljkama od kojih su neke stare 40-ak godina pa ako se neke čak i oporave, trebat će opet 40-ak godina da narastu kao što su bile' .

Dodaje da je komercijalna vrijednost jednog od uništenih kaktusa iznosi osam tisuća kuna te kako će iduće godine učiniti upravo ono što su željeli izbjeći – postavit ograde i žicu oko vrijednih zbirki.

  • +23
Botanički vrt u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/PIXSELL