NOVI URBANISTIČKI URADAK

Bandić opet na udaru: Botanički vrt umjesto zelenila dobiva beton

28.11.2018 u 13:44

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovno se našao na udaru zbog intervencija u prostor. Kustos Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu, Tihomir Milovac, na Facebooku je optužio gradonačelnika za novi napad na gradske zelene zone

Nije sve u magnolijama i zelenoj travi na Trgu žrtava fašizma, piše Milovac, ima nešto i u Botaničkom vrtu što je izazvalo gradonačelnika da tamo projektira svoj novi urbanistički uradak.

'Da bi opravdao nefunkcionalnost mosta ('ljubavi', kako ga je imenovao) preko Miramarske i besmisleno povezivanje nekakvog 'trim' parka iza hotela Esplanade s Botaničkim vrtom, sada su njegovi genijalni urbanistički umovi i arhitekti smislili put, šetnicu od tog mosta duž Botaničkog, koja završava na stražnjem zidu (dakle nigdje) narodnjačkog kluba u Runjaninovoj', navodi Milovac.

Put je tik uz prugu, nastavlja kustos, ali je zato opremljen desecima betonskih stupova koji će biti tzv. pergola. 'Kao, bit će namijenjen pješacima koji će od Glavnog kolodvora ići baš u Runjaninovu, pa da ne idu Mihanovićevom koja je paralelna ulica u neposrednoj blizini. Vrhunac urbanističke gluposti!', smatra Milovac, dodajući - niti je most privlačan pješacima, a šetnja tik uz prugu još manje.

  • +9
Pripremni radovi na uređenju šetnice u Botaničkom vrtu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Navodi da je Botanički vrt imao zelenu barijeru prema pruzi, a sad će dobiti betonsku pergolu i pogled na vlakove u prolazu (!). 'To na što taj čovjek troši naš novac i pri tome devastira čega god se primi doista prelazi svaku mjeru i treba ga se riješiti što prije!', poručio je.