botanički vrt

Zavirite u zagrebački vrt koji je proglašen jednom od najljepših turističkih atrakcija

13.08.2017 u 11:04

Bionic
Reading

Prema stranici TripExpert, Botanički vrt svrstan je u najboljih pet posto mjesta koja treba obići u Zagrebu, a priznanje mu je dodijelio tim profesionalaca i stručnjaka čije su recenzije svjetskih destinacija prikupljene iz preko 70 publikacija, uključujući prestižne Lonely Planet, Travel + Leisure i Bon Appétit

TripExpert je pokrenut 2014. s namjerom da postane turistička varijanta slavne filmske stranice Rotten Tomatoes, odnosno kao izvor na kojem turisti informacije dobivaju ne od drugih turista, lokalaca ili insajdera takve vrste (kao, primjerice, na TripAdvisoru), nego od neovisnih stručnjaka i profesionalaca. Ocjena, koja na TripExpertu za Botanički vrt u Zagrebu iznosi 75, nastaje na temelju prikupljenih stručnih recenzija iz različitih publikacija posvećenih turizmu. Od njih preko 70, među najznačajnijima su Lonely Planet, Travel + Leisure i Bon Appétit.

Botanički vrt u Zagrebu, prema navodima na njegovoj službenoj stranici, postoji od 1889. Osnovao ga je Antun Heinz, na ideju Bohuslava Jiruša, prvog profesora botanike na zagrebačkome sveučilištu. U početku je bio dio Matematičko-prirodoslovnog odjela Mudroslovnog (Filozofskog) fakulteta, a od 1946. Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koji je pokrenut te godine.

Vrt je izgrađen u tzv. pejzažnom stilu, sa slobodnim skupinama drveća i krivudavim stazama. Samo je cvjetni parter strogo simetričnih crta.

  • +23
Botanički vrt u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nekoć je u njemu postojao i morski akvarij, a danas se od prvih građevinskih objekata mogu naći staklenik, zgrada ravnateljstva u secesijskom stilu, koja je prije bila vrtlarska kuća, zatim zgrada Botaničkog zavoda, koja je bila Fiziološki laboratorij.

Tu su i stari izložbeni paviljon, vrijedan, autentični objekt paviljonske arhitekture iz 1891., javni zahod, koji je primjer maloga komunalnog objekta s kraja prošlog stoljeća, potom započeta i nikad dovršena zgrada Botaničkog zavoda, staro spremište, također s kraja stoljeća, zgrada strojarnice Gradskog vodovoda izgrađena tridesetih godina, fontana za pitku vodu, nadstrešnica za studente te mala vrtna sjenica dobivena na dar za 100. obljetnicu.

Samo nekoliko godina nakon osnutka, Botanički je vrt imao vrlo bogatu zbirku bilja. No tijekom vremena ona je zbog mnogih okolnosti znatno smanjena. Najsiromašnija bila je nakon Drugoga svjetskog rata, ali dolaskom stručne upraviteljice Sale Ungar, u roku od nekoliko godina, ponovno je obogaćena te brojčano postigla gotovo maksimum koji se mogao doseći s obzirom na površinu vrta, piše na službenim stranicama.

Ostale top zagrebačke atrakcije na stranici TripExpert, s ocjenama 91 su Medvednica i Muzej prekinutih veza, potom Muzej naivne umjetnosti (90), Kamenita vrata te groblje Mirogoj (89). Cijeli popis pronađite ovdje.