BORBA PROTIV NASILJA

Neva Tolle dobitnica nagrade Vijeća Europe za zaštitu žena

17.01.2024 u 16:29

Bionic
Reading

Hrvatici Nevi Tolle, koja je život posvetila borbi za zaštitu žena od obiteljskog nasilja, Vijeće Europe dodijelo je nagradu Raoula Wallenberga za pionirsku ulogu, hrabrost i odlučnost u pomaganju žrtvama te u poticanju na promjene u javnoj percepciji i zakonodavstvu s ciljem sprječavanja nasilja u obitelji

"Djelovanje i predanost takve vrste ima cijenu. Znam da ste se suočili s prijetnjama, zastrašivanjima i raznim preprekama, ali ste ustrajali. Vaša hrabrost i odlučnost su pomogli onima kojima je to bilo uvelike potrebno, pomogli ste mijenjaju javnog mnijenja i donošenju boljih zakona. Doslovce ste spašavali živote", rekla je na dodijeli nagrade u Strasbourgu glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Žiri je istaknuo da je Tolle, osim direktne pomoći žrtvama, "neumorno i uspješno radila na zakonodavnim promjenama, uključujući i priznavanje zločina femicida, te se zalagala za strože kaznene politike i promjene zakona o socijalnoj skrbi".

Primajući nagradu, Tolle je rekla da ona nije samo priznanje njoj već i ženama koje su preživjele nasilje.

"One su moje junakinje i nadahnuće koje mi daje snagu svaki dan. Smatram privilegijom što sam imala priliku biti s njima, slušati njihove priče i svjedočiti nevjerojatnoj hrabrosti", rekla je Tolle i poručila da će se nastaviti boriti za ženska prava i promicati pravdu i sigurnost te izgradnju društva u kojem nasilje nad ženama nema mjesta.

Današnji dan. 17. siječnja, bilježi godišnjicu uhićenja Raoula Wallenberga u Budimpešti 1945. Taj švedski diplomat je iskoristio svoj status kako bi od holokausta spasio desetke tisuća mađarskih Židova.

Na inicijativu švedske vlade i mađarskog parlamenta, Vijeće Europe je 2014. ustanovilo Nagradu Raoul Wallenberg kako bi se održalo sjećanje na njegovo humanitarno djelovanje. Nagrada u vrijednosti 10.000 eura se dodjeljuje svake druge godine pojedincu, skupini pojedinaca ili organizacijama koji svojim programima u svijetu promiču vrijednosti društvene solidarnosti i građanske hrabrosti.

Još uvijek nije utvrđena istina o tome što se dogodilo Raoulu Wallenbergu koji je nestao nakon što je u siječnju 1945. pao u rusko zarobljeništvo.