policija upozorava

Presreo online komunikaciju među poslovnim partnerima pa ubacio broj svog bankovnog računa

19.05.2021 u 11:28

Bionic
Reading

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija upozorava građane na oblik poslovnih računalnih prijevara

Rovinjska policija istražuje slučaj presretanja poslovne komunikacije, zbog čega je pravna osoba iz Zagreba oštećena za nekoliko desetaka tisuća kuna. Naime, policija je zaprimila prijavu da je nepoznati počinitelj u ožujku neovlašteno presreo računalnu komunikaciju između pravne osobe i njemačke tvrtke s kojom inače surađuje. Počinitelj je promijenio sadržaj poruke, u privitku koje je bio predračun za plaćanje naručene robe, dodavši rečenicu da se obrati pažnja da je promijenjena banka njemačke tvrtke te da je novac potrebno uplatiti na novi broj računa. Na taj je način pravna osoba iz Zagreba oštećena za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija upozorava građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun. Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja.

Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju.