ne nasjedajte

Policija upozorava: Primite li ovakvu poruku e-pošte, odmah je izbrišite!

18.05.2021 u 14:34

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske upozorava građane da su u posljednje vrijeme zaprimili više dojava o pokušajima prevare putem poruka e-pošte, a putem kojih korisnici mogu biti prevareni za značajne novčane iznose

Policija je u posljednje vrijeme zaprimila više dojava građana koji su na adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (virus ili malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 1000 eura u bitcoinu (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.

Policija savjetuje da ne odgovarate na takve poruke te da ažurirate lozinke za pristup elektroničkoj pošti. Također, savjetuju da nikome ne dajete korisničke podatke i lozinke niti ih upisujete na sumnjivim internetskim stranicama.  

Ukoliko ste to ipak učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koristite i za druge korisničke račune ili internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i njih.