ISTRAGA O NAPADU NA TURSKI KONVOJ

Netanyahu prebacio svu odgovornost na Baraka

09.08.2010 u 22:11

Bionic
Reading

Moglo se pretpostaviti da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu osoba najbolje informirana o pomorskom napadu na turski brod Mavi Marmara 31. svibnja kada je poginulo devet turskih državljana. No, prema Netanyahuu, to nije tako jer je odgovornost za akciju prebacio na ministra obrane Ehuda Baraka

Netanyahu se pojavio pred izraelskim nezavisnim povjerenstvom s međunarodnim promatračima koje istražuje napad na flotilu aktivista koji je trebao dovesti u Gazu veliku količinu humanitarne pomoći i razbiti blokadu. Netanyahu je rekao da se nije bavio pojedinostima operacije.


Prema verziji premijera, bio je zadužen za davanje političkih smjernica, u osnovi dvije: da brodovi flote ne dođu do Gaze i da se presretanje obavi sa što manje nasilja.

Rekao je da su svi u Vladi bili svjesni da će presretanje imati negativne posljedice, pa je ispalo da nisu bili toliko zabrinuti o tome kako to učiniti, nego najviše kako to objasniti kasnije.

Članovima povjerenstva, na čijem je čelu umirovljeni sudac Jakov Turkel, Netanyahu je kazao da je tih dana bio jako zabrinut zbog sastanka s američkim predsjednikom Barackom Obamom, zakazanom za 31. svibnja. Odnosi s Bijelom kućom su bili zategnuti zbog podizanja novih izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima.

Stoga je Netanyahu odletio u Washington. 'Je li se netko konkretno bavio presretanjem flote?' pitali su ga. 'Da, Ehud Barak', odgovorio je.

Premijer je rekao da je prije napada pokušao, bez uspjeha, kontaktirati zemlje koje su sudjelovale u konvoju da ne pokušaju probiti blokadu.

Netanyahu je onda naredio vojsci da razmotri opcije za napad. 'Uloga političara je postaviti politiku, a vojske da je primjenjuju', rekao je premijer. Na redu je saslušanje Ehuda Baraka.