POVIJESNI DEAL S IRANOM

Netanyahu Obami: Ugrozili ste opstojnost Izraela!

03.04.2015 u 08:58

Bionic
Reading

Barack Obama nazvao je u četvrtak izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nakon vijesti o postignutom dogovoru o iranskom nuklearnom programu, ponovo potvrdivši 'svesrdnu' potporu SAD-a židovskoj državi

Američki predsjednik koji je u četvrtak poslijepodne posjetio Louisville, u Kentuckyju, razgovarao je s Netanyahuom iz predsjedničkog zrakoplova Air Force One, priopćila je Bijela kuća.

Kako navodi američka administracija, Obama je dogovor Irana i velesila nazvao 'znatnim napretkom prema trajnom i potpunom rješenju koje onemogućava svaki pristup Irana bombi'.

Sugovorniku je rekao da je od svog osoblja za nacionalnu sigurnost zatražio da 'ubrza' pregovore s novom izraelskom vladom o načinima jačanja suradnje na polju sigurnosti.

Usto je istaknuo da napredak u vezi s iranskim nuklearnim pitanjem 'nipošto' ne umanjuje američku zabrinutost zbog 'potpore Irana terorizmu i prijetnja Izraelu'.


Nešto ranije, braneći okvirni dogovor kojim se želi osigurati da Iran ne proizvede atomsku bombu, Obama je istaknuo spremnost na dijalog s izraelskim vlastima ne bi li ih uvjerio u opravdanost diplomatskog puta.

'Želi li premijer Netanyahu doista pronaći najuspješniji način kako Iran ne bi imao atomsko oružje, ovo je najbolja opcija', rekao je.

Bude li se primjenjivao, okvirni dogovor o iranskom nuklearnom programu ugrozit će opstojnost Izraela, poručio je pak Netanyahu američkom predsjedniku, a prenio je u petak glasnogovornik izraelskog premijera.

'Dogovor na ovim temeljima ugrozit će opstojnost Izraela', rekao je Netanyahu, ocijenivši da okvirni dogovor 'neće zatvoriti put Irana prema bombi nego će ga otvoriti', dodao je glasnogovornik Mark Regev na svom računu na Twitteru.

'Dogovor bi mogao povećati opasnost od širenja nuklearnog oružja i od strašnog rata', kazao je još izraelski premijer.