IZRAEL NE ODUSTAJE OD GRADNJE

Netanyahu: Jeruzalem nije naselje

23.03.2010 u 09:38

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je u ponedjeljak navečer u Washingtonu da njegova vlada neće prekinuti gradnju stanova za Židove u istočnom Jeruzalemu, naglasivši da "Jeruzelem nije naselje, nego glavni grad Izraela".

Unatoč izuzetnom pritisku američke administracije da odustane od dogradnje velikog židovskog naselja Ramat Shloma u arapskom istočnom Jeruzalemu, koju je Washington osudio kao podrivanje mirovnog procesa, Netanyahu je jasno dao do znanja da njegova vlada neće lako popustiti američkim zahtjevima.

U govoru pred oko 8,000 izaslanika na godišnjem skupu krovne američko-židovske lobističke udruge AIPAC u Washingtonu, Netanyahu je ponovio da Izrael nema planova za zamrzavanje gradnje u istočnom Jeruzalemu, koja je izazvala nedavno zahlađenje u odnosima sa SAD-om. Također je odbacio kritike Obamine administracije da izraelska politika šteti mirovnom procesu, kao i da gradnja u istočnom Jeruzalemu priječi bliskoistočno mirovno rješenje s dvije države - Izraelom i Palestinom.

"Židovski narod je gradio Jeruzalem 3,000 godina, židovski narod gradi Jeruzalem i danas. Jeruzalem nije naselje, on je naš glavni grad", naglasio je Netanyahu.

"Mi želimo budućnost u kojoj će Izrael ostvarivati svoj puni potencijal kao globalni centar tehnologije, usidren u svojim vrijednostima, živeći u miru sa svim svojim susjedima. Uvjeren sam da u ispunjavanju tih ciljeva imamo trajno prijateljstvo SAD-a, najveće nacije na zemlji", rekao je Netanyahu na skupu AIPAC-a.

Netanyahu je ranije održao "privatni" 75-minutni sastanak s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u hotelu Mayflower.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley izjavio je samo da su Clinton i Netanyahu "održali dodatnu raspravu o određenim akcijama koje bi se mogle poduzeti kako bi se popravilo ozračje". O pojedinostima nije govorio.

Izraelski su mediji, poput portala ynet.news, izvijestili da je sastanak Clinton-Netanyahu

bio "prijeteljski i sažet", te da je na njemu izraelski premijer objasnio "dugi birokratski postupak dobivanja građevinskih dozvola u Izraelu, uključujući Jeruzalem". Opisao je da se proces sastoji od desetina faza, te da mnogi izraelski ministri nisu navikli na to, što je trebalo objasniti incident s objavom gradnje u naselju Ramat Shlomu tijekom posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena Izraelu, što je Clinton ranije nazvala "uvredom" SAD-a.

Netanyahu je jučer bio gost na večeri Bidenovoj rezidenciji, a u utorak navečer ima zakazan susret s predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući, koji je njezin glasnogovornik Robert Gibbs opisao kao "privatni sastanak".

Niz Netanyahuovih sastanaka u Washingtonu trebao bi smiriti napetosti između velikih saveznika, koje traju već dva tjedna, otkako je Izrael posjet potpredsjednika Bidena, posvećen poticanju mirovnog procesa, dočekao s objavom gradnje 1,600 stanova u naselju Ramat Shlomu.

Palestinci planiraju istočni Jeruzalem, koji je Izrael preoteo Jordanu u ratu 1967., pretvoriti u glavni grad svoje buduće države, pa nastavljanje židovske kolonizacije smatraju glavnom preprekom za mirovne pregovore.