NA ZRINJEVCU NIŠTA NE ZNAJU

Neredi iz Tunisa prelijevaju se i u Alžir

07.01.2011 u 13:22

Bionic
Reading

Tunis doživljava najveću krizu otkada je, prije 23 godine, počela vladavina Zine el Abidine Ben Alija. Sukobi u toj turističkoj zemlji sve su češći. Četvero je mrtvih, na desetke ranjenih i na stotine privedenih. Nasilje se prelijeva i u Alžir. U Ministarstvu vanjskih poslova na zagrebačkom Zrinjevcu kažu da nisu baš upoznati sa situacijom, što je čudno jer je Tunis poznata destinacija hrvatskih turista te izjavljuju da se tek moraju obaviti konzultacije s veleposlanstvom u Maroku, odnosno da do daljnjega vrijede savjeti za putovanje od 8. studenoga 2010.

Sve je počelo 17. prosinca kada je policija u malom gradu Sidi Bouzid prevrnula kolica prepuna voća i povrća Mohameda Bouazizia, 26-godišnjeg nezaposlenog informatičara. Iako je Tunis najrazvijenija zemlja Magreba, pola je milijuna nezaposlenih (10 milijuna stanovnika), većina njih su mlade i obrazovane osobe.

Bouazizi je postao ulični trgovac da nekako prehrani obitelj, ali su ga policajci kaznili jer nije imao odgovarajuće papire za uličnu trgovinu. Pretukli su ga i prevrnuli mu robu. Očajan, zapalio se pred sjedištem civilne vlasti (umro je 5. siječnja), a njegova je gesta (i smrt) pokrenula mase. Neredi su počeli u malim gradovima, a onda i u samome glavnome gradu gdje se veliki broj Tunižana okupio pred jedinim sindikatom, UGTT, koji podržava proteste.

U mjestu Menzel Bouzayane, policija je ranila dvoje prosvjednika 24. prosinca koji su preminuli nekoliko dana kasnije. Kasnije se jedan se mladi čovjek u znak pobune bacio na dalekovode i na mjestu umro. Šteta na javnim objektima je velika.

Tunižani su umorni od lošeg života, ali i od Ben Alijeve diktature, od korupcije i od pomanjkanja slobode izražavanja.

Jučer, na pogrebu Mohameda Bouazizija, 5.000 prosvjednika skandiralo je protiv vlasti i prijetilo: 'Danas oplakujemo tebe, Mohamede, ali će sutra plakati oni koji su te gurnuli u suicid!' Za danas je najavljen opći štrajk.

Sa svoje je strane, kao da uopće nije kriv za opće stanje, predsjednik Ben Ali, koji je Mohameda posjetio u bolnici, najavio preko televizije da će uložiti veliki novac u borbi protiv nezaposlenosti (oko 3.495 milijuna eura), smijenio je ministre trgovina i komunikacija i napao sindikat koji, kako je rekao, 'instrumentalizira' prosvjednike.

Predsjednik je napao i Al Jazeeru preko koje se stanovništvo najviše informira (javni mediji ignoriraju nerede), iako se prava bitka između vlasti i demonstranata odvija na internetskim forumima. Hakeri su napali sve režimske siteove i uzdižu lik Juliana Assangea jer je WikiLeaks provalio i mnoge tajne te sjevernoafričke diktature.

Protesti, međutim, prelaze granicu i šire se i po Alžiru. Demonstranti su naoružani batinama i molotovljevim koktelima. Na desetke vođa je uhapšeno.

Evo što poručuje hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, doduše, kako je navedeno, 8. studenoga prošle godine: 'Postoji rizik putovanja u Tunis. To se posebno odnosi na jug zemlje i područje uz granicu s Alžirom zbog opasnosti od otmica i oružanih pljački. Hrvatskim državljanima koji planiraju posjet ovim područjima, kao i onima koji žele prijeći granicu s Alžirom preporučujemo putovanje isključivo u organizaciji provjerenih turističkih agencija. Napominjemo da u regiji djeluje mreža terorističke organizacije Al Ka'ida u islamskom Magrebu, čiji napadi mogu biti usmjereni na strane državljane, turistička mjesta, kao i na zapadne interese.

Osim toga, složeni odnosi i sigurnosna situacija u regiji utječu i na sigurnosnu situaciju u Tunisu: regionalna zbivanja povod su povremenim prosvjedima u zemlji. Stoga hrvatskim državljanima koji putuju u Tunis preporučujemo pažljivo praćenje razvoja sigurnosne i političke situacije u zemlji i čitavoj regiji, oprez, kao i izbjegavanje svih većih okupljanja i prosvjeda.'