HNIP NAPAO STRANE VELEPOSLANIKE

'Neprimjereno se miješate u unutarnje poslove suverene zemlje'

19.04.2016 u 15:52

Bionic
Reading

Hrvatski novinari i publicisti (HniP) neprimjernim su u utorak ocijenili neformalne, ali medijski vrlo eksponirane komentare nekih veleposlanika na Twitteru u Hrvatskoj zbog navodnog ugrožavanja medijskih sloboda, držeći da se radi o miješanju u unutarnje poslove suverene države

'Hrvatska je demokratska država i članica EU-a te ima sva prava koja proizlaze iz toga statusa. Stoga se ovakvi istupi ne mogu protumačiti drukčije nego kao miješanje u unutarnje poslove jedne suverene države.
Štoviše, s obzirom na međunarodni utjecaj država čiji su veleposlanici neprimjereno istupali, ova Twitter diplomacija može se protumačiti i kao oblik neformalnog političkog pritiska izvana na hrvatsku zakonodavnu i izvršnu vlast, poručuju iz HNiP-a.

Drže da takve procjene ne treba uzimati ozbiljno, da su one posljedica 'neistinitih informacija o hrvatskom društvu koje u inozemstvu vrlo uspješno širi dio hrvatske javnosti'. HNiP tvrdi da u tom zlonamjernom tumačenju hrvatske zbilje, prednjači politički i ideološki pristrani dio nevladinih organizacija koje već tri mjeseca provode intenzivnu međunarodnu kampanju sramoćenja ministra kulture, Vlade i same Republike Hrvatske, a zbog tobožnjeg 'fašizma'.

Motivaciju za takav angažman HNiP pripisuje 'pokušaju održavanja visokih materijalnih privilegija i općenitog društvenog utjecaja koje uživa upravo taj dio nevladinih udruga koji denuncira državu u inozemstvu'.

HNiP naglašava da Hrvatska nije niti će ikada biti fašistička zemlja, da u parlamentarnom političkom životu ne postoji niti jedna neofašistička ili neonacistička stranka. HniP drži da se u Hrvatskoj ne samo formalno, nego i praktično čuva ustavom zajamčena sloboda govora, da su time i hrvatski mediji slobodni, te usklađeni s europskom pravnom stečevinom i standardima slobode govora.

'U tom smislu, ako u Hrvatskoj netko i trpi od neslobode medija ili njihove pristranosti, tada su to svakako desni i konzervativni dijelovi društva, a ne lijevi i liberalni koji se neprestano stavljaju u poziciju žrtve, iako ni po čemu to nisu', poručuju iz HNiP-a.