krši temeljna europska prava

Neovisni odvjetnik Suda EU-a protiv mađarskog zakona o nevladinim organizacijama

14.01.2020 u 12:44

Bionic
Reading

Neovisni odvjetnik Suda Europske unije ocijenio je u utorak da mađarski zakon koji propisuje da se nevladine organizacije financirane izvana moraju kao takve registrirati i objaviti imena donatora krši temeljna europska prava

Kritičari zakona tvrde da je usmjeren protiv američkog milijardera Georgea Sorosa, poslovnog čovjeka rođenog u Mađarskoj koji podržava jačanje demokracije i poštivanje ljudskih prava u svijetu.

Pitanje je jedno od nekoliko oko kojih se spore Bruxelles i konzervativna vlada Viktora Orbana. Druga sporna pitanja su mađarsko protivljenje imigraciji i potkopavanje vladavine prava.

Potkraj 2017., Europska komisija tužila je Mađarsku Sudu Europske unije zbog novog zakona o nevladinim organizacijama, tvrdeći da krši europska pravila koja se odnose na zaštitu slobode kretanja kapitala, slobode udruživanja, privatnosti i osobnih podataka.

Neovisni odvjetnik Manuel Campos Sanchez-Bordona došao je do istog zaključka iznesenog u svojem mišljenju u utorak. Premda neobvezujući, argumenti neovisnih odvjetnika često utječu na oblik konačne presude, koja se očekuje kasnije.

On smatra da zakon ograničava načelo slobode kretanja kapitala i da bi mogao izazvati poteškoće u financiranju nevladinih organizacija kao i da bi mogao stigmatizirati donatore.

Naime, svatko tko donira više od 500.000 forinti (1673 dolara) upisuje se u otvoreni registar. To bi moglo dovesti do 'ideološkog profiliranja' donatora, zadiranja u njihov privatni život i povrede njihovih privatnih podataka.

Smatra također da su mjere disproporcionalne cilju i da 'neopravdano zadiru' u temeljna europska prava.