HAAG O TOPNIČKIM DNEVNICIMA

'Nemoguće utvrditi postojanje dokumenata'

26.07.2010 u 22:13

Bionic
Reading

Haški sud odnosno sudsko vijeće koje predsjeda procesu Gotovini, Čermaku i Markaču odbilo je zahtjev haškog tužiteljstva da se Hrvatskoj izda subpoena zbog navodnog skrivanja topničkih dnevnika

U svojoj odluci sudsko vijeće na čelu sa sucem Alphonsom Oriem procjenjuje kako nije moguće sa sigurnošću utvrditi postoje li uopće ili ne postoje topnički dnevnici, zbog čega sudsko vijeće nije moglo udovoljiti zahtjevu haškog tužiteljstva da se Hrvatsku kazni zbog skrivanja istih dokumenata.

Sudsko vijeće u svojoj odluci navodi kako je Hrvatska pokazala napredak u potrazi za dnevnicima, no ne želi prejudicirati obvezu Hrvatske da i dalje surađuje s Haškim sudom i tužiteljstvom i ne odbija mogućnost da Brammertz i dalje traži dnevnike od Hrvatske, ukoliko dođe do novih informacija o spornoj dokumentaciji.

Podsjetimo, Haško tužiteljstvo dvije godine traga za spornim topničkim dnevnicima zbog kojih je Hrvatskoj jedno vrijeme bio prepriječen i put u Europsku uniju. Hrvatska Vlada je zbog pritiska tužiteljstva u zemlji pokrenula opsežnu istragu, pa i nekoliko sudskih postupaka, dok se na samom Haškom tribunalu održalo nekoliko ročišta vezanih isključivo uz topničke dnevnike.