KATASTROFA U NJEMAČKOJ

Nemoguće je iskopati grobove jer je tlo zaleđeno

07.02.2012 u 14:20

Bionic
Reading

Val polarne hladnoće zahvatio je i Njemačku, koja se bori s iznimno niskim temperaturama, ali i nanosima snijega u pojedinim dijelovima države. Zasad ipak sve manje-više funkcionira kako treba, uz velike napore nadležnih službi

Temperature su se u nekim dijelovima Njemačke ovih dana spustile čak do 30 stupnjeva ispod ništice, no njihova Meteorološka služba (DWD) ističe da ipak nisu u pitanju rekordne hladnoće. Bez obzira na to, val hladnoće koji je pogodio cijelu Europu, pa i Njemačku, izaziva probleme i u vjerojatno najbolje organiziranoj državi Europske unije. Postoje problemi u prometu, vlakovi kasne, ceste i autoputovi se danonoćno čiste, ali u pojedinim dijelovima Njemačke, poput Bavarske, sve to jednostavno ne pomaže pred snježnim naletima.

Dosad je najhladnija temperatura od polarnih -37 stupnjeva izmjerena u bavarskom Funtensee, dok se u istočnim dijelovima države, posebice u pokrajinama Thueringen i Sachsen, već danima nalazi oko 29 stupnjeva. Manje-više je sve zaleđeno, što zasad najveću prepreku predstavlja brodskom prometu, pa je rijeka Elba između Hamburga i Magdeburga trenutno neprohodna. U blizini Magdeburga je od ponedjeljka zarobljen i veliki teretni brod, koji čeka na dolazak ledolomaca. Jednako teška situacija je i u kanalu između Dunava i Maine, kojim se ne može ploviti.

Vlak koji je krenuo iz istočnonjemačkog Erfurta prema Dresdenu doslovno se zaledio na šinama desetak kilometara nakon što je napustio grad, pa su nadležne službe evakuirale 350 zarobljenih putnika. Glasnogovornik Deutsche Bahna je medijima javio da je došlo do tehničkog kvara, no ubrzo je poslan novi vlak, u koji su putnici – uz pomoć policije i vatrogasaca – prešli i sretno nastavili put.

Ipak, iako je nevjerojatno ledeno, njemački mediji upozoravaju da se ne treba izlagati riziku, s obzirom na smrt ribolovca koji je u Brandenburgu propao kroz zaleđenog jezera i umro. U Bavarskoj se pak traga već nekoliko dana za nizozemskim turistom, koji je vjerojatno poginuo na klizanju zaleđenim jezerom Nettetaler See. Glavni grad njemačke Berlin pak uspješno funkcionira i na -13 stupnjeva te zasad većih zastoja i problema nije bilo. No, svi mediji upozoravaju vlasnike automobila koji idu na dizel kako bi im se gorivo vrlo lako moglo zalediti, te da ne voze ovih dana. Njemački autoklub ADAC je svake minute zauzet, te imao oko tisuću intervencija dnevno samo u pokrajini Brandenburg, većinom zbog otkazivanja akumulatora na cesti. Inače, u redovitim vremenskim uvjetima ADAC u Brandenburgu na ceste izlazi oko 250 puta dnevno.

Jednako tako, vlasnicima pasa se preporuča da svoje ljubimce ne vode u velike šetnje ovih dana jer se psima na temperaturama od -20 stupnjeva vrlo lako može dogoditi hipotermija.

Velikih problema zbog hladnoće ovih dana imaju na grobljima, javljaju njemački mediji, jer je tlo potpuno zaleđeno, te je nemoguće iskopati grobove. Direktor groblja u Freiburgu kaže kako je zemlja 'prvih 20 centimetara zaleđena', te za kopanje koriste pneumatske bušilice! U Berlinu pak pale lomače na grobovima, kako bi se zemlja ispod odledila i mogla iskopati.
Ako se temperature zadrže tako nisko, a što svi meteorolozi predviđaju, Njemačka bi mogla biti suočena s najhladnijom veljačom još od 1929. godine. Za danas se predviđa kratko poboljšanje na -15, ali od četvrtka pa na dalje bi temperature trebale ponovno naglo pasti, a istočne dijelove Njemačke očekuje i snježna oluja. Prognoza za sljedećih tjedan dana najavljuje još veće hladnoće, te pogoršanje situacije zbog najavljenih snježnih padalina.

Ni u Švicarskoj nije puno bolja situacija. Dapače, Ženevsko jezero se zaledilo, a kako je nakon snijega pala kiša, cijela je Ženeva okovana ledom. U Švicarskoj je također izmjerena i rekordno najhladnija temperatura u naseljenom području: čak -35,1 stupnjeva Celzijusovih je u ponedjeljak pokazao termometar u kantonu Graubuenden, dok se na alpskim glečerima mjeri i do -45 stupnjeva.

Austrija je zbog velikog snijega, unatoč odličnoj mehanizaciji i organizaciji, u prometnom kaosu. Svako malo se događaju prometne nezgode na autoputovima u istočnom dijelu zemlje, i to većinom auto slijeću s kolnika zbog snijega i leda. Najgora je situacija na autoputu A1, gdje se prevrnuo i veliki kamion-tegljač, a mnogim vozačima se događa da im auto jednostavno otkažu na cesti zbog velike hladnoće. Vozači kojima uspijeva ostati na cesti se pak kreću vrlo sporo, pa se stvaraju i kolone vozila.
U Beču sve koliko-toliko funkcionira, zahvaljujući 24-satnom radu Zimske službe, koja je na ulice glavnog grada Austrije poslala 400 vozila i 1200 ljudi. No, zbog iznimno niskih temperatura je snijeg vrlo teško ukloniti s ulica. Temperature u cijeloj državi su između -20 i -10 stupnjeva, a na zapadu Austrije pada veći snijeg. Nema najava da bi se vremenska situacija uskoro trebala značajno poboljšati.

Zima u Njemačkoj