ŠEF SABORA LUKA BEBIĆ

'Nema razloga da ZOR ipak ne dođe u Sabor'

24.06.2010 u 20:49

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić rekao je danas da Zakon o radu koji je Vlada poslala u proceduru još nije uvršten u dnevni red Sabora, ali budući da on radi još dva tjedna, nema ni tehničkih ni drugih razloga da se ne uvrsti u dnevni red saborske sjednice

Bebić je to rekao za 'Dnevnik' HTV-a odgovarajući na pitanje hoće li izmjene Zakona o radu čekati referendum ili će ići u saborsku proceduru usporedno s procedurom za referendum.

'Mislimo da prijedlog za raspisivanje referenduma mora biti u skladu sa zakonom i tu se mjeri naša demokracija i razina razvoja naše demokracije. Imali smo referendum 1991, ovo je drugi referendum i mora biti organiziran tako da se poštuju sve regule propisane zakonom o referendumu, kao i poslovnikom Hrvatskoga sabora', rekao je Bebić za HTV na domjenku u povodu Dana državnosti u Uredu predsjednika.

Podsjetio je da je - kada prijedlog dođe u Hrvatski sabor - po proceduri dužan uputiti ga Odboru za Ustav i politički sustav, koji će provjeriti sve što treba u postupku i na kraju predložiti Saboru raspisivanje referenduma.

Na upit voditelja 'može li tu biti zavlačenja i izbjegavanja procedure' budući da sindikati strahuju da će Sabor, to jest saborska većina, 'razvlačenjem procedure opstruirati potpise i zahtjev za raspisivanje referenduma', Bebić je odgovorio da će procedura biti poštovana u svakom svom detalju.

'Nema nikakvog razloga sumnjati u to da će procedura biti provedena u skladu sa zakonom i poslovnikom Hrvatskog sabora', rekao je Bebić u izrazio nadu da će još jedan ispit demokracije i demokratskog sustava biti položen s dobrim uspjehom.

Na pitanje hoće li se referendum raspisati po starom ili novom Ustavu, o čemu ima dosta prijepora, Bebić je odgovorio kako je, po mišljenju relevantnih pravnih stručnjaka, cijeli proces počeo po starom zakonu te da misli kako će se tako i nastaviti, što će, kako je dodao, procijeniti Odbor za Ustav i drugi 'relevantni faktori'.

'Ustavni sud proglasio se nenadležnim u nekim stvarima u vezi s referendumom', napomenuo je Bebić i dodao da ostaje odredba da svaki referendum i sve političke događaje vezane uz neke odluke, u skladu sa zakonom, može i treba nadzirati Ustavni sud.