nisu priznati točni odgovori?

Neki učenici zakinuti na državnoj maturi: Stiglo 3.668 prigovora, više od tisuću ih uvaženo

15.07.2019 u 22:44

Bionic
Reading

Prema službenim rezultatima državne mature 2018/2019., koje je NCVVO predstavio, stiglo je 3.668 prigovora, od kojih je 63 posto, odnosno njih dvije trećine, odbijeno

Lani je prigovora bilo oko 2600. Što se tiče samih rezultata mature, brojka objavljena prošli tjedan tek se neznatno smanjila nakon prigovora. Među njima je i zagrebačka maturantica Marija Mežnarić, pišu 24Sata.

'Naravno da sam razočarana, kažu da je ovo najlošija godina otkad maturanti pišu ispite, a to uopće nije istina! Neka pogledaju u svoj sustav, okrivljuju nas, a mi nismo ništa krivi, mi smo učenici koji žele učiti, koji idu u školu, na natjecanja, koji vole ono što rade.

Evo, ja sam stavila samo medicinu na svoj popis za upis fakulteta, zato što je to ono što ja želim. Čekat ću ako treba jednu, dvije, tri godine, koliko treba, da prođem u tom korumpiranom sustavu, upozorila je Marija Mežnarić ispred Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Marija, maturantica Prirodoslovne gimnazije Vladimira Preloga u Zagrebu, novinarima je objasnila kako je iz tri testa koji su joj bili važni za upis na Medicinski fakultet dobila vrlo dobar, no pri pregledu testa uvidjela je da joj nisu priznati mnogi točni odgovori ili nije uopće objašnjeno što je pogrešno.

  • +10
Konačni rezultati državne mature Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Maturanti su prikupili 8748 jedinica iz hrvatskog jezika i matematike. Maturu, koja je za njih obavezna, pao je 1041 gimnazijalac, dakle svaki deseti, što je gotovo dvostruko više nego lani.

Među učenicima strukovnih škola, kojima državna matura nije uvjet za završetak škole, ali jest za upis na fakultet, negativnu ocjenu dobilo je njih 6947.

Ovih učenika je i najviše izašlo na ispite. Zanimljivi su i podaci o ocjenama učenika koji su pali. Gotovo 70 posto onih koji na državnoj maturi ne mogu proći matematiku, primjerice, iz matematike su imali dovoljan ili dobar tijekom sve četiri godine. Isto tako, odlikaši su i maturu polagali s visokim ocjenama.