masoni nisu JEDINI

Neki čuvaju sveti grob jeruzalemski, neki su u zmajskim bratstvima... Zašto naši političari kriju članstva u interesnim grupama?

20.02.2020 u 19:06

Bionic
Reading

Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića funkcije je koštalo prešućivanje činjenice da je mason. No nenavođenje članstava u udrugama, što su dužnosnici obavezni navesti u imovinskim karticama, nije samo raritet povezan s Jelenićem. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izostavio je napisati da je član viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog, a saborski zastupnik Siniša Varga da pripada Rotary klubu

Državni dužnosnici obavezni su navesti članstvo u bilo kakvim udrugama i organizacijama. Rubrika 'Ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama' nalazi se na kraju formulara imovinske kartice.

Članstvo nosi 'određeni koruptivni rizik'

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je dodatno pojasnilo kako je riječ o obvezi te da 'članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik koji se ogleda u situacijama u kojima bi dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti trebali donositi odluke ili sudjelovati u postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi'.

U bespućima interneta može se naći niz bivših i sadašnjih državnih dužnosnika povezanih s Rotary klubom. Kako stoji na njihovim stranicama, Rotary je međunarodno udruženje osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu.

Rotarijanci nisu tajno društvo, podaci o članovima mogu se naći u njihovim publikacijama dostupnim javnosti, no i njih prati glas da su elitističko-interesna organizacija.

Da parafraziramo inauguracijski govor predsjednika Zorana Milanovića, teško da rotarijancem može postati nekvalificirani radnik, nezaposleni tokar ili potplaćena radnica na blagajni.

Varga član uprave

Visoku poziciju u toj organizaciji prijavljenoj kao udruga ima aktualni saborski zastupnik i bivši ministar zdravstva Siniša Varga. Na stranicama Rotary District 1913, kako kažu, dobrovoljne, samostalne i neprofitne udruge Rotary klubova na području Republike Hrvatske, koji su ujedno članovi Rotary Internationala, Varga je naveden kao član uprave/odbora za 2019. godinu, a na čelu je Darko Tipurić, nekadašnji dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Te informacije nema u Varginoj imovinskoj kartici. Naveo je tek da je član Hrvatskog liječničkog zbora te Hrvatske komore dentalne medicine. Do njegova komentara pokušali smo doći, no do zaključenja teksta nije nam odgovorio.

Reiner izostavio članstvo u viteškoj organizaciji

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, HDZ-ov Željko Reiner nije pak u imovinskoj kartici naveo da je član viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog, što je postao tijekom svečane javne ceremonije u zagrebačkoj katedrali 2017. godine. Na naš upit o tome Reiner nas je uputio na očitovanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa vezano za njegovo pristupanje tom viteškom redu pod ingerencijom Katoličke crkve.

  • +7
Željko Reiner postaje vitez Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Naime 2017. zaprimljene su dvije neanonimne prijave protiv Reinera zbog pristupanja tom redu. Povjerenstvo je odlučilo kako on nije u sukobu interesa te postupak nije pokrenut. Ipak, nam nije odgovorio zašto u imovinskoj kartici nije naveo članstvo.

Rubrika o članstvu u organizacijama i udrugama mu je prazna. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, za razliku od Reinera, u toj rubrici ima navedeno niz stavki, članstva u skupštini tvrtki Apis IT i Bicro Biocentra, Razvojne agencije Zagreb…

No nije naveo da je član Družbe braće hrvatskog zmaja. To je postao 2007. na svečanosti 'zazmajenja' 2007. u Družbu braće hrvatskog zmaja s još šest novih članova.

Rotarijanci među političarima

Ipak, hrvatske se političare najčešće dovodilo u vezu s Rotary klubom. Tako postoje tragovi da su među rotarijancima bili sadašnji varaždinski župan Radimir Čačić, potom SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić, bivši predsjednik Stjepan Mesić…

Grčić nema navedeno članstvo u Rotaryju u imovinskoj kartici, a tportalu je objasnio da je iz udruženja izašao otprilike 2008., kada je postao saborski zastupnik.

Bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić trenutno nije dužnosnik, a kaže nam kako je izašao iz Rotaryja prije nego što je to postao.

Bivši predsjednik Ivo Josipović također u imovinskoj kartici nije navodio članstvo u Rotaryju. Objašnjava nam da je samo počasni član.

Kao utemeljitelj varaždinskog ogranka ove organizacije spominje se i varaždinski župan Radimir Čačić. Niti on nema navedeno članstvo u imovinskoj kartici, a tportalu je objasnio da nije član već 20 godina.