NEOBIČAN PUT BEOGRADSKOG ŽUPNIKA

Nekadašnji oficir JNA, Srbin i katolički svećenik

08.06.2011 u 16:15

Bionic
Reading

U Osijeku je sinoć održana tribina na kojoj je gostovao vlč. Aleksandar Ninković, rođeni Beograđanin, Srbin, katolički svećenik, župnik župe Uznesenja Presvete Djevice Marije u Beogradu i nekadašnji oficir JNA, javlja IKA

'Od časnika do velečasnog' naziv je tribine koju su u Osijeku suorganizirali Udruga Mir i dobro, udruga za promicanje kršćanske kulture i osječki Evanđeoski teološki fakultet 7. lipnja. Gost je bio vlč. Aleksandar Ninković, rođeni Beograđanin, Srbin, katolički svećenik, župnik župe Uznesenja Presvete Djevice Marije u Beogradu i nekadašnji oficir JNA, gdje se zaposlio nakon što je diplomirao na sarajevskoj vojnoj zrakoplovnoj akademiji. No napustio je vojsku i radio kao 'civilni' inženjer.

Teologiju je završio u Segedinu godinu dana prije od svoje generacije, premda nije znao mađarski jezik. Magistrirao je biblijsku teologiju u Rimu i trenutačno piše doktorat.
Na pitanje gdje počinje vjera župnik prvostolnice Beogradske nadbiskupije istaknuo je kako počinje u Bogu, a završava u čovjeku. Objasnio je kako se ne boji Boga, jer Bog nikada ne kažnjava, a i zašto bi ga se bojao kad ga je on, kaže, stvorio i nakon toga zadovoljno rekao: Baš je dobro. Riječ je više o tremi, dodao je, kao kad idete na ispit kod omiljenoga profesora i brinete se da ga ne razočarate.

O svojim glazbenim i likovnim darovima skromno kaže da se na gitari – snalazi, a koji put naslika ikonu. Moglo se čuti kako je neko vrijeme bio direktor beogradske verzije Radija Marije i da želi 'izvesti katolike iz župa', odnosno pokazati da u Srbiji oni nisu strano tijelo. Moderatorski dio posla odradio je prof. Krešimir Šimić, koji kaže da je razlog što je za gosta tribine pozvan vlč. Ninković to, što njegovo svjedočanstvo o nimalo uobičajenome životnome putu može itekako biti poticajno za sve koji traže lice Božje.