ZAHTJEV SINDIKATA

Neisplata plaće mora biti kazneno djelo

06.10.2010 u 14:10

Bionic
Reading

U povodu sutrašnjeg Svjetskog dana dostojanstvenog rada, čelnici triju sindikalnih središnjica upozorili su danas da se u Hrvatskoj ne poštuje dostojanstvo rada i radnika jer gotovo 70.000 radnika ne dobiva plaće, mnogima se ne pruža dovoljna zaštita na radnom mjestu te moraju preživjeti s primanjima koje im ne jamče pristojan život

Stoga su sindikati uputili deset zahtjeva hrvatskoj Vladi i poslodavcima u kojima se, među ostalim, ističe da ne smije biti neplaćenog rada niti isplate plaće bez plaćenih doprinosa, da institucije nadzora moraju obavljati svoj posao i strože reagirati na nepoštivanje zakona kako bi se poslododavce 'prisililo' da rad u Hrvatskoj bude dostojanstven, tj. da omogućava dobar život, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS)i Hrvatske udruge sindikata (HUS).

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever podsjetio je da je krajem srpnja ove godine gotovo 70.000 radnika bilo zaposleno kod poslodavaca koji im nisu isplatili plaću.

Istodobno su ti poslodavci za neuplaćene poreze i doprinose ostali dužni državi 12,5 milijardi kuna, kaže Sever.

Zato sindikati traže da se neisplaćivanje plaća tretira kao kazneno djelo jer ne vide razliku između pljačke na ulici i uskraćivanja sredstava za život neisplatom zarađenog.

Dopredsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak upozorio je i na nesigurne uvjete rada i 19.566 prijavljenih ozljeda na radu prošle godine.

Posebice su nezaštićeni radnici koji su u doticaju s novcem, primjerice na benzinskim crpkama, kladionicama, gdje su izloženi oružanim prepadima, zbog čega će sindikati predložiti da se zakonski regulira da se u kladionicama onemogući gotovinsko plaćanje.

Među sindikalnim zahtjevima upućenima Vladi je i postupno povećanje udjela minimalne plaće u prosječnoj sa sadašnjih 36 posto na 50, zbog čega se traži i izmjena Zakona o minimalnoj plaći, kazao je v.d. predsjednika SSSH Mladen Novosel.

Sindikalni čelnici najavili su da će sutra ujutro ispred Sabora dijeliti saborskim zastupnicima letke i kikiriki 'jer hrvatski radnici rade za kikiriki'.

Osvrćući se na tvrdnje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u današnjem tisku da sindikalna metodologija izračuna potrošačke košarice nije realna, Sever je odgovorio da bi i drugačija metodologija i parametri pokazali da prosječna plaća prosječne hrvatske obitelji može pokriti još manje realih troškova.