KOSOR OBEĆALA RADNICIMA

'Neisplata plaća postat će kazneno djelo'

28.06.2011 u 18:07

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor potvrdila je na današnjem sastanku čelnicima pet sindikalnih središnjica da će do 15. srpnja u saborsku proceduru biti upućene izmjene zakona koje bi trebale riješiti neka za sindikate i radnike vrlo važna pitanja, poput neisplate plaća i uvođenja radnog sudstva

Na sastanku u Banskim dvorima vezanim uz završetak pristupnih pregovora s EU, raspravljalo se i o dovršetku dogovorenih projekata, poput osnivanja posebnih radnih sudova i posebnih odjela za radno sudstvo, zakonskog utvrđivanja neisplate plaća kao kaznenog djela, onemogućavanja otvaranja novih tvrtki poslodavcima koji nisu izmirili obveze prema radnicima, donošenja općeg kolektivnog ugovora i sl.

Na početku sastanka čestitali smo Vladi na završetku pregovora o ulasku Hrvatske u EU, a bili bi izuzetno sretni da se s istim takvim žarom poradi na oporavku našeg gospodarstva, izjavio je novinarima nakon sastanka koordinator sindikalnih središnjica Damir Jakuš

Na sastanku smo dobili uvjeravanja da će do kraja ljetnog zasjedanja Sabora najveći dio dogovorenih projekata biti ostvaren, a ponovno nam je potvrđeno će s referedumom o ulasku Hrvatske u EU biti proveden i referendum za koji smo skupljali potpise, rekao je Jakuš misleći pritom na referendum kojim bi se ubuduće olakšali uvjeti za raspisivanje referenduma jer bi bilo potrebno 200.000 potpisa prikupljenih u roku mjesec dana.

Do 15. srpnja u saborsku proceduru idu zakoni o pravosuđu, o radnom sudstvu, izmjene Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, uvode se zaštitne mjere zbog neisplate plaća i cijeli set članaka u vezi promjena radnog zakonodavstva, kazao je Jakuš te najavio da će se o tome podrobnije razgovarati slijedećeg tjedna na novom sastanku s premijerkom Kosor.

Prijava protiv poslodavca u Vukovaru

Zbog neisplate 12 mjesečnih plaća 33-godišnjoj zaposlenici, policija je prijavila odgovornu osobu vinkovačke tvrtke 'Ukus' koja se bavi trgovinom tekstilom na malo.

Vinkovačka policija izvijestila je Općinsko državno odvjetništvo da je 42-godišnjak iz Zagreba od lipnja 2009. do svibnja ove godine uskratio pravo na zaradu 33-godišnjoj zaposlenici, Zagrepčanki s boravištem u Rokovcima nedaleko od Vinkovaca. Poslodavac joj nije isplatio 12 zarađenih mjesečnih plaća, čime ju je oštetio oko 40 tisuća kuna. Osim toga, nije joj uplaćivao ni doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Po kaznenom zakonu, za uskratu prava na zaradu moguća je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine. Riječ je o kaznenom djelu povrede prava na rad i drugih prava iz rada.